Riksbanken lämnar räntan oförändrad - öppnar för räntesänkning i maj

Riksbanken lämnar som väntat styrräntan oförändad på 4,00%, men öppnade för sänkning i maj eller juni.  

Johanna Englundh 2024-03-27 | 10:04
Facebook Twitter LinkedIn

erik thedeen

Efter en rad snabba räntehöjningar har flera av världens centralbanker tagit en paus, förra vecken kom besked från både Bank of England och Fed som valde att fortsatt hålla räntan oförändrad. Schweiz överraskade dock marknaden med en räntesänkning. På onsdagsmorgonen var det alltså Riksbankens tur, där beskedet blev att styrräntan lämnas kvar på 4,00%. 

Det är det tredje mötet i rad som Riksbanken beslutar att inte göra några justeringar i styrräntan, vilket även samtliga storbanker förväntade sig skulle ske

"Inflationen har fortsatt att sjunka och framåtblickande indikatorer tyder på att den närmar sig 2 procent", skriver Riksbanken och tillägger:

"Behovet av en åtstramande penningpolitik minskar när inflationen sjunker mot målet och konjunkturen är svag. Om inflationsutsikterna fortsätter att vara gynnsamma kan styrräntan troligen sänkas i maj eller juni."

Riksbanken varnar samtidigt för att det finns risker som kan göra att inflationstrycket stiger igen. Till dessa hör exempelvis nya utbudsstörningar till följd av den geopolitiska oron, att kronan fortsätter att försvagas eller att företagens prissättningsbeteende inte normaliseras som förväntat. 

Påskägg från Riksbanken

 

Att räntan kan komma att sänkas redan i maj kommer som en lättnad till alla bolånetagare med rörliga bolåneräntor. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, skriver på X att dagens besked är ett påskägg från Thedéen:

"Påskägg från Thedéen till bolånetagarna: räntesänkningarna kommer snart. Oket med höga bolåneräntor blir lite lättare att bära under året även om det inte är alldeles tydligt om det blir maj eller juni. Dörren står öppen. Riksbanken kan välja att gå före ECB och Fed."

Den svenska kronan är samtidigt ett orosmoln för Riksbanken, då de inte vill se att kronan försvagas. Efter morgonens räntebesked har dock rörelserna i svenska valutan varit milda. 

"Efter Riksbankens besked så här långt, små rörelser i SEK. Riksbanken ser själva att de kan gå för ECB och Fed. Riksbanken kan avvika och behöver inte fokusera för mycket på SEK", skriver Mattias Persson, chefsekonom och global chef för research på Swedbank. 

När kommer Riksbanken sänka styrräntan? 

Inför onsdagens möte var samtliga fyra storbanker överens om att räntesänkningar är att vänta första halvåret, men exakt när kunde de inte enas om. 

Nordea, Swedbank och SEB förväntar sig en första räntesänkning i maj, vilket skulle innebära att Riksbanken skulle sänka styrräntan före de stora centralbankerna ECB och Fed, menar Swedbank.

"Vi tror att Riksbanken blir först ut av de västliga centralbankerna och sänker i maj. ECB och Fed sänker i juni enligt vår prognos, men vi tror att de signalerar detta ganska tydligt redan i april/början av maj. Både inflation och realekonomi talar tydligt för att Riksbanken behöver sänka först. Så länge kronan inte börjar försvagas igen tror vi också att så blir fallet", skrev de i sitt veckobrev.

Handelsbanken sticker ut i gruppen, och tror inte på en räntesänkning förrän i juni, i likhet med de stora centralbankerna.

"Det finns inget överhängande hot mot den samlade svenska ekonomin, så det är ingen brådska att sänka styrräntan. I detta läge ser vi inte att Riksbanken påbörjar sin sänkningscykel före de stora centralbankerna", skrev Handelsbankens prognosansvarig Johan Löf i en snabbkommentar den 15 mars.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar