Varför Atlas Copco är övervärderad just nu

I månadens aktie för april tittar vi närmare på verkstadsjätten Atlas Copco, och varför Morningstars analytiker anser att aktien handlas till en premie på 24% för tillfället. 

Johanna Englundh 2024-04-05 | 8:13
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Välkommen till Morningstar! I Månadens aktie för april ska vi prata om verkstadsjätten Atlas Copco.

Atlas Copco är ett 140 år gammalt svenskt företag som var pionjär inom luftkomprimeringsteknik och är fortfarande en ledande tillverkare av luftkompressorer. Atlas Copco är också en ledande tillverkare av vakuumpumputrustning, industriverktyg samt portabel kraft- och luftkomprimeringsutrustning. Bolagets intäkter härrör från tre källor: försäljning av ny utrustning, reservdelar och underhåll.

Morningstars analytiker har belönat Atlas Copco med en bred ekonomisk vallgrav, då analytikern anser att bolagets rykte som branschledare inom innovation och produktkvalitet, tillsammans med höga kostnader för kundbyten, bidrar till att skydda intjäningen från konkurrens. Morningstar anser att verksamheten för industrikompressorer - segmentet för kompressorteknik som står för cirka 50% av Gruppens rörelseresultat - är den mest konkurrensutsatta verksamheten.

I slutändan ger Atlas Copcos konkurrensfördelar en bred och relativt stabil bruttovinstmarginal, vilket analytikern ser som ett tecken på prismakt, särskilt i samband med gruppens kapitallätta verksamhetsmodell - där gruppen lägger ut cirka 75% av sina direkta tillverknings- och monteringskostnader på entreprenad.

Analytikern ger också Atlas Copco ett exemplariskt kapitalallokeringsbetyg, på grund av dess disciplinerade inställning till förvärv och deras robusta balansräkning som ger finansiell flexibilitet.

Med ett uppskattat verkligt värde på 145 kronor per aktie anser dock Morningstars analytiker att aktien övervärderad och handlas för tillfället till en premie på 24%.

Kom ihåg att alltid göra din egen analys om du är intresserad av ett bolag, och håll utkik efter nästa månadens aktie. För Morningstar, jag är Johanna Englundh

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar