Amerikansk KPI-rapport för mars visar högre inflation än väntat

KPI i USA uppgick till 3,5% i årstakt medan kärn-KPI steg med 2,8%

Tom Lauricella 2024-04-10 | 15:43
Facebook Twitter LinkedIn

federal reserve graphic

Bureau of Labor Statistics rapporterade att konsumentprisindex i USA steg med 3,5% i mars jämfört med samma månad föregående år - en ökning från februari månads 3,2%.

Kärn-KPI, som exkluderar volatila livsmedels- och energikostnader, ökade med 3,8% i mars under de senaste 12 månaderna efter att ha stigit med 3,8% i februari.

KPI steg med 0,4% i mars jämfört med föregående månad, vilket det gjorde i februari. Kärn-KPI steg också med 0,4% och matchade ökningen i februari.

KPI hade förväntats öka med 0,3% i mars efter en ökning med 0,4% i februari, enligt FactSet. Exklusive livsmedel och energi förväntades KPI öka med 0,3% i mars.

På årsbasis hade KPI prognostiserats visa en total ökning med 3,4% i mars och en ökning med 3,7% för KPI exklusive livsmedel och energi.

Livsmedelspriserna ökade med 0,1% i mars efter att ha varit stabila i februari. Priserna på livsmedel hemma var oförändrade under månaden, medan priserna på livsmedel utanför hemmet (restaurang) steg med 0,3%.

Viktigaste siffrorna i KPI-rapporten för mars

  • KPI ökade med 0,4% under månaden, liksom i februari
  • Kärn-KPI steg med 0,4% efter att ha stigit med samma belopp i februari
  • KPI steg 3,5% på årsbasis efter att ha ökat med 3,2% föregående månad
  • Kärn-KPI steg 3,8% från år till år efter att ha stigit 3,8% i februari

 

Energipriserna var blandade totalt sett för månaden efter att ha ökat med 2,3% föregående månad. Priserna på gas (rörledningar) var oförändrade, priserna på eldningsolja sjönk med 1,3%, bensinpriserna steg med 1,7% och elpriserna steg med 0,9%.

I mars ökade priserna för boende (shelter) med 0,4% efter att ha ökat med samma belopp i februari.

Denna artikel genererades delvis av Wordsmith, en automatiserad smart-text-plattform, med hjälp av data från Bureau of Labor Statistics. Artikeln har granskats av Morningstar-redaktörer.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Tom Lauricella  Tom Lauricella is a markets editor at Morningstar. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar