4 grafer över sjunkande förväntningar på Fed:s räntesänkningar i USA

Den heta KPI-rapporten för mars har fått obligationshandlare att skjuta fram förväntningarna för de amerikanska räntesänkningarna 2024. 

Tom Lauricella 2024-04-11 | 14:41
Facebook Twitter LinkedIn

fed illustration with money symbols

Förväntningarna har kollapsat för Federal Reserve räntesänkningar 2024 efter inflationssiffrorna kom in högre än väntat för den tredje månaden i rad. 

Bureau of Labor Statistics rapporterade att konsumentprisindex steg med 3,5% i mars från föregående års nivåer, långt över prognoserna för en ökning med 3,4% och ett hopp från februari 3,2% inflationstakt.

På obligationsmarknaden ligger förväntningarna nu på att Fed gör sin första sänkning av styrräntan i september. Före onsdagens KPI-rapport var den genomsnittliga förväntningen att centralbanken skulle sänka räntan med en kvarts procentenhet i juni från det nuvarande målintervallet på 5,25%-5,50%. I början av året hade Fed däremot förväntats börja sänka räntan i mars.

"Med ett ord var rapporten nedslående för Fed och utsikterna för en sänkning i juni. Inflationen visar sig vara klibbig", skrev Bank of Americas ekonomer på onsdagsmorgonen.

Feds räntesänkningar hänger på inflationsutsikterna

Med en ekonomi som fortsätter att växa i en hälsosam takt har Feds förmåga att börja sänka räntorna setts som starkt beroende av fortsatta framsteg med att minska inflationen efter att uppåttrycket på priserna nådde en 40-årstopp 2022.

Den högre än förväntade inflationen i mars följde på KPI-rapporter över förväntan i januari och februari, vilket spädde på oron för att de framsteg som gjorts för att minska inflationen under 2023 har avstannat.

Med Fed-tjänstemän som betonar behovet av att känna sig bekväm med inflationsutsikterna innan de börjar sänka räntorna, reagerade obligationsmarknaden kraftigt på onsdagens KPI-rapport.

När kommer Fed att sänka räntan?

På terminsmarknaden, där obligationshandlare satsar på räntans riktning, sjönk oddsen för att Fed kommer att sänka räntorna vid sitt policymöte i juni från 56% på tisdag till knappt 19% efter KPI-rapporten, enligt CME FedWatch Tool.

Obligationshandlare förutspår nu också att Fed kommer att hålla räntorna stabila även vid sitt möte i juli. Den första räntesänkningen ses nu som mer sannolik att komma i september. Obligationshandlare sätter oddsen för att Fed sänker fondräntan till ett mål på 5.00% -5.25% till 46%, jämfört med 32% odds för att räntorna fortfarande ligger på nuvarande nivåer och en 20% chans att räntorna sänks med en halv punkt.

Pimco-ekonomen Tiffany Wilding skrev: "Förutom jobbrapporten som släpptes förra veckan komplicerar [KPI-rapporten i mars] tidpunkten för Feds räntesänkningar. Med de senaste uppgifterna finns det ett starkt argument för att skjuta upp tidpunkten för den första sänkningen förbi halvårsskiftet."

Förväntningarna på antalet räntesänkningar under 2024 har också förändrats dramatiskt. När året inleddes räknade investerarna med fem sänkningar med start i mars. Det har nu skalats tillbaka till att något gynna två nedskärningar, med ett målintervall på 4,75%-5,00% för att stänga året. Obligationshandlare ser fortfarande en mer än 30% chans att endast en sänkning kommer att erbjudas 2024.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Tom Lauricella  Tom Lauricella is a markets editor at Morningstar. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar