Investera i high yield? Nej tack

High yield-obligationer erbjuder stor attraktionskraft för investerare, men det finns 3 skäl att vara försiktig. 

Fernando Luque 2024-04-18 | 9:49
Facebook Twitter LinkedIn

high yield varningstecken 

Högavkastande obligationer har en stor attraktionskraft för investerare: de betalar mycket högre kuponger än statsobligationer av hög kvalitet. På pappret är det bättre att investera i en obligation som erbjuder 8% än i en obligation som erbjuder 3%. Men den höga kupongen har naturligtvis en viktig kompromiss. De företag som betalar dessa kuponger är företag med kreditbetyg under investment grade som behöver finansiering till varje pris och måste betala mycket attraktiva kuponger för att locka till sig investerarnas pengar. Risken för investeraren är naturligtvis högre än om man skulle investera i en amerikansk statsobligation eller tysk statsobligation.

Till exempel betalar det amerikanska High Yield-indexet för närvarande en kupong på 7,6% (se bifogat diagram). Detta kan tyckas högt jämfört med de senaste årens kupong eller lågt jämfört med de tvåsiffriga kuponger vi hade i början av 2000-talet. Vi kan i alla fall säga att den nuvarande kupongen på den amerikanska high yielden är i linje med det historiska genomsnittet.

Första argumentet mot high yield: spreaden

Men misstaget är att bara titta på högavkastande kuponger utan att jämföra den med kupongen för statsobligationer av högsta kvalitet. Det är inte samma sak att erbjuda 7% eller 8% när statsobligationer erbjuder 2% som när de erbjuder 4%. Det som är viktigt är skillnaden (eller spreaden) som erbjuds av den höga avkastningen. Och om man tittar på den historiska grafen över den spridningen är den praktiskt taget på historiskt låga nivåer.

Och det är det första argumentet till varför jag inte gillar högavkastande obligationer på nuvarande nivåer.

Högavkastande räntefonder är räntefonder som är lite speciella, men när allt kommer omkring är de räntefonder. Och det finns en princip som styr alla räntefonder. De vinner när räntorna faller och förlorar när räntorna stiger.

Till exempel under 2022, en period som alla fortfarande minns som en period då räntorna gick upp (för att hejda den stigande inflationen), gick high yield-obligationer mycket dåligt. Euroområdets high yield-obligationsindex tappade 10,8 procent.

Jag är säker på att du kommer att säga att den nuvarande situationen är långt ifrån vad vi upplevde 2022 och att vi förmodligen kommer att se räntesänkningar i euroområdet. Detta är sant. Om räntorna sjunker kommer high yield-obligationer att vara tacksamma.

Men det finns en faktor som vi redan har diskuterat som måste beaktas: avkastningsspridningen. Diagrammet nedan visar den årliga avkastningen (i dollar) sedan 2000 för Morningstar US High Yield TR-indexet.

Vad är det vi ser? Att de mycket positiva åren för high yield (åren 2003, 2009 eller 2016, markerade med en grön stapel) sammanfaller med en takt i yieldspreaden. Med andra ord, ju högre hög avkastning, desto större är möjligheten att få en bra avkastning. Och som vi kommenterade ovan ligger vi på mycket låga nivåer i den avkastningsspridningen.

Andra argumentet mot high yield: den ekonomiska cirkeln

Det finns ett andra argument mot högavkastande obligatioenr just nu: den ekonomiska miljön. Det är viktigt att veta att resultatet av hög avkastning beror mycket på den ekonomiska cykeln. Generellt sett presterar high yield-fonder bra när ekonomin växer i god takt. Detta är normalt eftersom standardfrekvensen i den här miljön vanligtvis är låg. Till exempel var 2009, som nämns ovan som ett mycket positivt år för high yield, ett år med stark ekonomisk återhämtning efter den stora finanskrisen 2008. Omvänt, under perioder av ekonomisk recession (som 2008 eller 2020), tenderar högavkastande fonder att drabbas ganska hårt.

För närvarande befinner vi oss inte i någon av dessa 2 situationer. Ekonomin befinner sig varken i recession eller i stark expansion, men det bör noteras att även om andelen defaults ligger på låga nivåer jämfört med historiska genomsnitt, är kostnaden för refinansiering av företagsskulder efter räntehöjningarna betydligt högre än under de senaste åren, och att det dessutom finns en stor volym kortfristiga obligationer som förfaller (särskilt 2025).

Tredje argumentet mot high yield: ett lågt betaspel

Den tredje anledningen till att jag inte gillar högavkastande obligationer är att det verkligen är en satsning med låg beta. Med det menar jag att även om tekniskt sett high yield-fonder är räntefonder så har de en stark korrelation med aktier. Även om volatiliteten (3 år, beräknat med månadsdata) för high yield (röd linje i bifogat diagram) för närvarande ligger mycket nära volatiliteten för diversifierade obligationer (grön linje), har den historiskt sett varit mer i linje med den för aktier (blå linje).

Å andra sidan är det relativt enkelt att replikera ett high yield-index genom att blanda till exempel 60 % mycket korta räntor och 40% aktier. Grafen nedan visar en mer eller mindre likartad utveckling under de senaste 5 åren mellan detta syntetiska high yield-index och euroområdets high yield-index.

Det är därför jag tror att för många investerare, särskilt privata investerare, tillför en high yield-fond inte mycket till en diversifierad portfölj med aktier och traditionella obligationer.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar