Vilka investeringsteman är de hetaste 2024?

Artificiell intelligens är fortfarande ett populärt tema, men förvaltare tittar även på andra områden.

Sara Silano 2024-04-15 | 10:28
Facebook Twitter LinkedIn

infografica di grafici a torta con penne

Artificiell intelligens (AI) var stjärnan bland tematiska investeringar under 2023. Men vad blir det mest populära temat i år? Ingen har en kristallkula, men förvaltarna har ändå gjort några gissningar.

Boomen inom artificiell intelligens är uppenbar för alla. Enligt en analys från Ark Invest Europe kommer europeiska börshandlade fonder (ETF) inom robotik, automation och AI att stå för 65% av de totala flödena inom teman under 2023, eller totalt 1,4 miljarder USD. Data från de två första månaderna 2024 verkar också bekräfta intresset för detta segment, med 586 MUSD i inflöden enligt Ark Invest Europe, som påpekar att detta tema fångar fler inflöden än alla andra tillsammans.

Överlag utvecklades teknik-ETFer positivt under förra året, särskilt under de två första kvartalen, medan intresset verkar ha svalnat under andra halvåret. Morningstar-data visar dock att en stor del av de europeiska tematiska tillgångarna finns i detta segment. En annan betydande andel finns i instrument som är specialiserade på den så kallade "fysiska världen", i synnerhet alternativa energikällor, som dock har haft en negativ utveckling under det senaste året.

Investeringsteman för 2024

När vi blickar framåt har Robeco identifierat två viktiga teman att bevaka under 2024.

  • Socio-demografiska förändringar
  • Bevarandet av jorden och dess resurser.

Sociodemografiska förändringar erbjuder diversifierade investeringsmöjligheter som sträcker sig från hälsa och sjukvård till mode och efterfrågan på högpresterande datorsystem för artificiell intelligens.

Att skydda planeten skapar långsiktiga möjligheter, säger Robecos experter, inom områdena hållbar energiproduktion, överföring och lagring, avfallshantering, elektrifiering av bilar, biologisk mångfald, vatten och den cirkulära ekonomin.

För Pictet är de teman som är viktigast för de kommande tolv månaderna AI, cybersäkerhet, klimatförändringar och gröna hem, hälsosamt boende, Alzheimers vård och upplevelseekonomi (fritids- och kulturaktiviteter, inklusive e-sport och virtuell verklighet).

Artificiell intelligens förekommer också i kommentarerna från många andra förvaltare. Några nämner också ämnet infrastruktur. Paras Anand, Chief Investment Officer på Artemis, påminner om att "under nästa årtionde kommer vi att se enorma infrastrukturutgifter runt om i världen, främst på grund av klimatförändringarna", men också installationen av elektriska laddningsstationer för vägar och fysiska anläggningar för servrar och mikroprocessorer.

Temavecka om tematiska investeringar

Morningstar ägnar hela veckan åt tematiska investeringar, med insikter i aktuella trender och förvaltarnas strategier. Det här är vad du kan se framemot att läsa under veckan: 

Måndag 15 april

De bästa och sämsta tematiska fonderna första kvartalet

5 fonder och ETF:er inom jordbruk att överväga

 

Tisdag 16 april

Intervju med Cathie Wood (Ark): "Tesla är världens största AI-projekt"

Varför tematiska investeringar fungerar

 

Onsdagen den 17 april

Hur Sveriges 13 tematiska fonder har presterat

 

Torsdag 18 april

Förnybar energi har underpresterat - vändning i sikte? 

 

Fredag 19 april

Tematiska fondförvaltare delar med sig av sina toppar och dalar

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar