Wood (ARK): "Tesla är världens största AI-projekt"

Cathie Wood på ARK Invest kommenterar sina viktigaste investeringar, AI:s roll och bitcoins framtid.

Valerio Baselli 2024-04-16 | 9:37
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Valerio Baselli: Hej och välkomna till Morningstar. Den här veckan handlar allt om tematiska investeringar och jag är väldigt glad över att ha med mig en av de mest kända tematiska investerarna, grundaren och VD:n för Ark Invest, Cathie Wood.

Så Cathie, först av allt, tack för att du är med mig. Låt oss börja med en allmän fråga. Tematiska investeringar var en av de största vinnarna under återhämtningsperioden efter pandemin, men de hade det tufft under den följande marknadsnedgången. Vi såg till och med rekordstora utflöden från den tematiska strategin förra året, till exempel. Nu är AI naturligtvis tillbaka i trenden, men på det hela taget, vad förväntar du dig av tematiska investeringar 2024?

Cathie Wood: Tja, Valerio, om vi har rätt i att räntorna har nått sin globala topp börjar de redan sjunka i resten av världen. USA kommer att släpa efter precis som det gjorde på vägen upp. Vi tror att det kommer att bli en mycket bra miljö för tematiska investeringar. Förra året var ett mycket bra år för tematiska investeringar, men vi ser vissa svängningar på grund av fortsatt rädsla för inflation och räntor. Vi tror att de kommer att lösa sig mot lägre räntor och mycket lägre inflation än förväntat. Bra för tematiska investeringar.

Baselli: Naturligtvis är artificiell intelligens den stora nyheten. På tal om AI, du har investerat i det i flera år. Nu när det har blivit en mainstream, låt oss säga, kan vi fortfarande betrakta det som en störande innovation?

Wood: Ja, den har faktiskt bara börjat när det gäller dess inverkan på företag och konsumenter. Just nu känner vi att vi befinner oss i motsvarande situation som i början av 90-talet när det gällde internet. Vi hade precis börjat och vi hade långt kvar. Faktum är att vi fortfarande håller på att lära oss hur kraftfullt internet är. Det är där vi befinner oss med artificiell intelligens idag. Jag tror också att man inte riktigt förstår hur stor katalysator AI kommer att vara för alla typer av innovation inom robotteknik, energilagring, blockkedjeteknik och multiomisk sekvensering. Det är en enorm katalysator och den har knappt börjat.

Baselli: I din senaste forskningsrapport, Big Ideas for 2024, listade du dina starkaste övertygelser. Bland dem nämnde du robotik, AI, Bitcoin och även elfordon. Du räknar med att försäljningen av elfordon kommer att öka från ungefär 10 miljoner enheter 2023 globalt till 74 miljoner 2030, vilket är mycket, ärligt talat, och som jag idag tycker är en mycket motsägelsefull syn med tanke på elfordonens alltmer impopulära ställning i världen. Varför är ni så positiva till det?

Wood: Tja, vi tror att en av frågorna, räckvidd och räckviddsångest, kommer att förändras i takt med att räckvidden ökar. Men ännu viktigare är att vi ser att priserna på elfordon sjunker till mellan 20 000 och 25 000 dollar inom de närmaste 5-10 åren. Och om du tittar på prispunkter historiskt, justerar du för inflation, du tittar på prispunkter där bilförsäljningen verkligen tar fart modell för modell. Det är runt 25 000 till 30 000 dollar. Därför tror vi att elfordon kommer att stå för ungefär 70 % av marknaden vid den tidpunkten, och priset kommer att vara den största anledningen.

Baselli: Just det. Om några dagar kommer den efterlängtade Bitcoin-halveringen. Du har varit en av de tidiga användarna av Bitcoin. Vad förväntar du dig av det?

Wood: Tja, jag tror att det har funnits en viss förväntan om effekterna av halveringen. Vanligtvis efter halvering, och den här gången går vi från 1,9% ökning av utbudet per år till 0,9% ökning av utbudet per år, och det är under det långsiktiga genomsnittet av guldtillväxt om du tittar på mycket lång sikt. Så det är en viktig milstolpe som verkligen belyser det regelbaserade monetära system som Bitcoin representerar. Även om det kan ha förekommit vissa förväntade rörelser tror vi att det, precis som i de andra halveringarna, kommer att generera mer betydande publicitet i år eftersom fler människor förstår det nu när institutioner engagerar sig, och därför tror vi att resultatet kommer att bli ungefär som det har varit tidigare, vilket är en solid uppskattning framöver, inte utan volatilitet, men en solid uppskattning.

Baselli: Absolut. Nu, mer allmänt, är sökandet efter omvälvande innovation kärnan i er investeringsfilosofi. Din flaggskeppsfond, ARK Innovation, ger exponering mot vissa nischsektorer som rymdutforskning eller genomik, och jag antar att du är mycket positiv till det, men hur är det med riskerna? Kan du beskriva nedgångsscenarier för vissa företag eller teman som du har i din portfölj, och hur hanterar du en starkare korrigering?

Wood: Den största risken vi stod inför tror vi har passerat, och det var effekterna av den monetära chocken, räntorna som steg 24 gånger inom lite mer än ett år. Vi anser att innovation och temabaserade strategier gjorde sitt medan detta pågick. Det var en mycket kraftig korrigering. Vi tror att vi befinner oss på andra sidan av den. Om vi har fel är det vi gör under en nedgång att vi koncentrerar våra innehav mot våra mest övertygande namn, som vi gjorde under -21 och -22. Efter förra årets uppgång började vi diversifiera mer. Våra portföljer är en diversifierad exponering mot innovation jämfört med vad du skulle hitta i traditionella jämförelseindex, och därför är volatiliteten högre. Men om vi har rätt och går in i dessa teman, på dessa plattformar under deras tidiga dagar, baserat på konvergensen mellan och bland de tekniker som vi analyserar, bör tillväxttakten vara långsiktig, vad vi kallar superexponentiell, snabb tillväxt som accelererar när artificiell intelligens verkligen katalyserar eller accelererar innovationstakten.

Baselli: Mycket intressant. Samtidigt vet vi att investeringar i disruptiv innovation kan vara fördelaktiga när det gäller diversifieringen av portföljen. Naturligtvis finns det flera möjliga strategier för att göra det. Hur föreslår du att investerare väljer mellan dem, och hur tänker du dig att de ska användas i investerarnas portföljer?

Wood: Jag tror att forskning om hur dessa tekniker kommer att utvecklas är mycket viktigt. Du kommer att se att många strategier tar med allt som har ordet artificiell intelligens i en portfölj, allt i prospektet, låt oss säga. Det är ett sätt att göra det på. Men vi är mycket mer fokuserade på vem som kommer att ta lejonparten av den här marknaden. Och det är en vinnaren tar mest-marknad i många fall. Det mest intressanta för oss, och förmodligen det som kommer att växa enormt under de kommande 5-10 åren, är robottaxi eller autonoma taxiplattformar. Det är konvergensen mellan robotteknik, autonoma fordon, robotar, energilagring, de kommer att vara elektriska eftersom kostnaderna sjunker med den nya tekniken och artificiell intelligens. De kommer att drivas av AI. Vi tror att hela denna möjlighet kommer att generera intäkter på mellan 8 000 och 10 000 miljarder dollar år 2030, varav hälften kommer att gå till plattformar som Tesla. Tesla är det största projektet för artificiell intelligens i världen, tror vi, eftersom det rör sig mot detta mål med autonoma taxinätverk.

Baselli: Ja, det är mycket intressant. Slutligen, förra året förvärvade Ark Invest Rize ETF:er och gick officiellt in på den europeiska marknaden. Vilka är dina planer för Europa i detta skede? Och vad är dina förväntningar på införandet av aktiva ETF:er i Europa? Som du vet är aktiva ETF:er något av en ny grej för europeiska investerare.

Wood: Ja. Vi började här 2014, och det var samma sak. Aktiva aktie-ETF:er hade knappt börjat användas. Jag tror att Europa är lite mer avancerat än vad USA var vid den tiden, och det har det amerikanska exemplet för att se hur framgångsrikt detta omslag har varit när det gäller dessa tematiska portföljer. Det som är intressant med Europa, och det är naturligtvis från land till land, är att vissa länder i Europa är extremt intresserade av tematiska portföljer. Jag skulle säga att alla är intresserade, men jag skulle säga att ditt eget land, Italien, enligt min erfarenhet, är intensivt intresserat av tematiska investeringar och vart världen sannolikt kommer att gå. Det är en mycket bra sak för våra strategier. Och jag vet att vi inte kan säga så mycket just nu på grund av regelverket, men håll utkik inom en mycket snar framtid. Jag tror att vi kommer att kunna visa upp de tre portföljer som vi håller på att utveckla och faktiskt lansera inom en inte alltför avlägsen framtid.

Baselli: Cathie, tack så mycket för din tid, och jag kan förresten bekräfta det där med Italien. För Morningstar är jag Valerio Baselli. Tack för att ni tittade.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar