10 populäraste aktierna i Sverigefonder

Bland de tio vanligaste aktierna i Sverigefonder syns en blandning av banker och industrijättar.

Johanna Englundh 2024-04-24 | 0:12
Facebook Twitter LinkedIn

 staplar av pengar framför en graf

Sedan inledningen på året har börsen stigit, och Morningstar Sweden är upp 6,4%. Det är dock sämre än många andra europeiska marknaden, och även den globala marknaden där Morningstar Global har stigit 12,2% räknat i svenska kronor. Även sett till längre sikt har Morningstars Sverigeindex halkat efter något, med en årlig avkastning på drygt 10% senaste tio åren jämfört med +14% för globala indexet. Den svaga kronan bidrar till den relativt sämre utvecklingen, men även teknikbolagens fantastiska utveckling med de största jättarna noterade i USA. 

Trots detta är Sverigefonder den näst vanligaste aktiefondskategorin bland svenska sparare, efter globalfonder. För den som sparar i en Sverigefond är det bra att vara medveten om vilka bolag man får exponering mot, för att kunna fatta kloka beslut om sin totala portfölj och dess exponering. 

10 populäraste aktierna i Sverigefonder

 

I tabellen nedan listas de tio vanligaste aktierna i Sverigfonder som är registrerade i Sverige, exklusive småbolagsfonder. Vikterna fås fram genom att granska de innehav som står för de största positionerna i alla 74 svenskregistrerade Sverigefonders portföljer tillsammans. Det innebär således att denna lista inte indikerar att samtliga Sverigefonder har ett innehav i nedan bolag, utan vissa fonder kan sakna exponering mot något, eller samtliga, av dessa bolag, medan en annan fond kan ha en stor exponering mot någon, eller alla, aktierna. 

10 populäraste aktierna i Sverigefonderna 

 

Industri och storbanker vanligaste aktierna i Sverigefonderna

Stockholmsbörsen beskrivs ofta som industri- och banktung, och att se flertalet bolag inom dessa sektorer bland de största innehaven är således föga förvånande. Den absolut vanligaste aktien är investmentbolaget Investor, som investerar i både noterade och onoterade bolag. Bland de noterade innehaven i Investor syns tre av de tio populäraste aktierna i listan ovan: AstraZeneca, SEB och Atlas Copco. Det innebär att du troligtvis har en större exponering mot dessa bolag än vad som är synligt i fondens exponering, om din Sverigefond investerar i just Investor. 

Andra vanliga aktier i Sverigefonderna är industribolagen Volvo, Atlas Copco, Sandvik och Assa Abloy. Tillsammans står dessa industrijättar för 17,7% av portföljerna för de 72 Sverigefonderna. De har dock utvecklats väldigt olika, både sedan årsskiftet och det senaste året. Bäst har Volvo presterat, med en avkastning på +14,9% i år, och +42,4% senaste året. Atlas Copco A har å andra sidan endast en blygsam uppgång på 2,5% i ryggen i år, men är bland de bästa på ett års sikt med en uppgång på nästan 39%. 

Hexagon är samtidigt det enda teknikbolaget i topplistan, och står för 3,7%. Bolaget är specialiserat inom utveckling av informationsteknologi som vidare används inom geospatiala och industriella applikationer. Aktien har den lägsta avkastningen i listan sedan årsskiftet, +1,6%, men på ett års sikt är det hälsovårdsbolaget AstraZeneca som tar pallplatsen. Aktien är den enda som har en negativ avkastning, om än dock marginell på -0,5%. 

Bäst presterande Sverigefonderna hittills i år

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Assa Abloy AB Class B296,60 SEK-0,94Rating
AstraZeneca PLC1 641,00 SEK-0,36
Atlas Copco AB Class A198,75 SEK-1,46Rating
Atlas Copco AB Class B170,00 SEK-1,73
Hexagon AB Class B115,80 SEK-0,81Rating
Investor AB Class B284,45 SEK-0,14
Sandvik AB216,20 SEK0,09Rating
Skandinaviska Enskilda Banken AB Class A151,85 SEK0,07Rating
Swedbank AB Class A211,90 SEK0,19Rating
Volvo AB Class B264,90 SEK-0,08

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar