En våg av uppsägningar i fondförvaltningsbranschen

Analytikern Mathieu Caquineau förklarar varför allt fler fondförvaltare drar ner på antalet anställda

Lukas Strobl 2024-05-06 | 15:21
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Lukas Strobl: Fondförvaltare har haft några tuffa år eftersom deras aktivt förvaltade produkter har tenderat att underprestera mycket billigare ETF:er och pengarna fortsatte att flöda till andra tillgångsslag. Jag är här med Morningstars fondanalytiker Mathieu Caquineau.

Mathieu, hur har dessa mönster börjat påverka kapitalförvaltningsbolagen själva?

 

Mathieu Caquineau: Tja, några av dem har fattat det svåra beslutet att omstrukturera och skära ner på jobben. Om man tittar på marknadsandelen för passiva instrument över tid har den ökat från cirka 10 procent för 15 år sedan till 27 procent i dag. Och det är en enorm förändring. Det har påverkat lönsamheten i hela branschen och kapitalförvaltarna måste anpassa sig. Och naturligtvis är effekterna mer djupgående för rent aktiva förvaltare. Om du är ett globalt diversifierat fondbolag med ett produktutbud som omfattar både passiva och aktiva fonder, som till exempel BlackRock, kommer du inte att känna av smärtan i samma utsträckning.

 

Strobl: Så vem har specifikt påverkats av dessa uppsägningar hittills?

 

Caquineau: Låt oss först säga att kapitalförvaltare kommer att försöka skydda sina investeringsteam eftersom detta verkligen är kärnan i deras verksamhet. Det kan också ses som dålig press att skära ner på investeringsroller samtidigt som man försöker locka till sig och behålla talanger. Så kostnadsbesparingar riktar sig vanligtvis mot så kallade stödfunktioner. Och det är vad vi har sett under de senaste 18 månaderna med nedskärningar som tillkännagivits av flera kapitalförvaltare som till exempel Goldman Sachs, Morgan Stanleys eller JPMorgans dotterbolag för kapitalförvaltning, de har alla meddelat uppsägningar, men de har behållit sina portföljförvaltare och analytiker så vitt vi vet.

Ett annat exempel är Abrdn. De har meddelat kostnadsminskningar, men de har inte rört några investeringsroller. Men ibland påverkas investeringspersonalen. Ta Baillie Gifford, till exempel. De har enligt uppgift sagt upp dussintals personer i början av året och några av dem i sitt räntebärande team. Lazard meddelade också en plan för att skära ner cirka 100 jobb i sin kapitalförvaltningsenhet. De flesta av dem var försäljning och marknadsföring, men vi har sett några fondförvaltare lämna ungefär samtidigt. Och mer nyligen tillkännagav Fidelity en ganska stor plan för att minska jobben runt 9% av deras totala personalstyrka, och det är oklart vid denna tidpunkt om investeringsroller kommer att påverkas, men de kan vara det.

 

Strobl: Ja, jag menar, Fidelitys nedskärning var enorm. Och uppenbarligen, här på Morningstar, när vi betygsätter en fond, är en av pelarna i det betyget folkpelaren. Och när jag tittar på våra topprankade fonder är det jag ser mycket ofta en djup bänk av analytiker på dessa fonder. Så jag undrar hur illa det här måste bli innan du till exempel börjar omvärdera folkpelarens betyg för några av dessa strategier?

 

Caquineau: Ja, det är en bra fråga. Självklart håller vi ett vakande öga på detta. För investerare är det värsta scenariot när ett företag börjar skära ner investeringsresurser som kan ha skadliga effekter på de fonder du äger och på de team som driver dina pengar. Men hittills har de aviserade uppsägningarna inte haft någon stor inverkan på företagets kärnkompetens. Så vi har inte ändrat people rating eller parent rating på något av de företag som har aviserat uppsägningar i det här skedet. Men vi håller ett öga på detta. Det kan komma att ändras. Och vi kommer att se till att alla meningsfulla effekter återspeglas i vårt betyg eftersom vi letar efter potentiella negativa effekter på dessa företag och team.

 

Strobl: Så frontkontoren har i stort sett lämnats oskadda hittills. Tack för dessa insikter, Mathieu. För Morningstar heter jag Lukas Strobl.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Lukas Strobl  is the editorial manager for EMEA at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar