Fed-ledamot ser risk för att inflationen är svårare att dämpa än väntat

Federal Reserves ledamot Thomas Barkin varnar för att han ser en risk att inflationen är svårare att dämpa än väntat. Det sade han till reportrar på måndagen, enligt Reuters.

Finwire 2024-05-07 | 10:32
Facebook Twitter LinkedIn

USA flagga

"Vi fick många fördelar förra året på utbudssidan", uppgav Barkin och noterar att en ökning av invandringen och en ökning av produktiviteten bland orsaker som gjorde det möjligt för ekonomin och antalet jobb att växa snabbt samtidigt som inflationen sjönk.

Han uttrycker samtidigt att det sannolikt krävs en ytterligare minskning av efterfrågan för att fullständigt stabilisera ekonomin. Han tillade även att efterfrågan i ekonomin fortfarande betraktas som stark.

Barkin säger att han är optimistisk över att den nuvarande nivån för referensräntan, på mellan 5,25 och 5,5 procent sedan juli, kommer att vara tillräcklig för att klara jobbet. Han ser inte heller att ekonomin kommer överhettas.

Vidare menar han att det fortfarande finns en tendens till inflation i ekonomin, och betonade att det är en envis process att vända denna trend.

"Det innebär inte att situationen inte kan återställas. Det betyder enbart att det tar tid... att övertyga prissättarna om att de inte har någon möjlighet att genomföra aggressiva höjningar", fortsatte Barkin.

Samtidigt tror han att det kan behövas några ytterligare åtgärder på efterfrågesidan för att återvända helt till inflationsmålet. Trots det behöver den inbromsning som krävs för att avsluta centralbankens kamp mot inflationen inte vara särskilt djup enligt Barkin.

"Om ekonomin kyls ned behöver det inte bli lika smärtsamt", säger han och exemplifierar med den kraftiga avmattningen från 2007 till 2009.

Barkin är i år röstberättigad gällande räntepolitiken och stödde förra veckan Federal Reserves beslut att hålla räntorna oförändrade.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar