Är Hexagons aktie över- eller undervärderad?

Morningstar inleder bevakning av Hexagon med ett uppskattat verkligt värde på 108 kronor och ingen ekonomisk vallgrav

Rob Hales 2024-05-10 | 11:36
Facebook Twitter LinkedIn

hexagon

Hexagon är en global leverantör av hårdvara (sensorer/mätinstrument), mjukvara och tjänster inom branscher som bygg, tillverkning, olja och gas, jordbruk och gruvdrift. För närvarande består bolagets intäkter av cirka 40% hårdvara, 40% mjukvara och 20% tjänster. Hexagon genererar cirka 80% av intäkterna genom sin direktförsäljning, vilket vi anser är en fördel jämfört med konkurrenter som vanligtvis förlitar sig mer på partners och distributörer.

Morningstarbetyg för Hexagon

• Fair Value Estimat: 108 kronor
• Morningstar Rating: 2 stjärnor
• Morningstar Economic Moat Rating: Ingen
• Morningstar Uncertainty Rating: Medel

Vår uppskattning av verkligt värde för Hexagon implicerar en enterprise value/EBITDA-multipel för räkenskapsåret 2024 på 12,5 gånger och en P/E-multipel på 20 gånger. På nuvarande nivåer ser aktien rättvist värderad ut och vi tror inte att Hexagon har en ekonomisk vallgrav.

Även om vi tror att Hexagon drar nytta av omställningskostnader i vissa av sina mjukvaruerbjudanden och en skalkostnadsfördel inom forskning och utveckling, saknar vi förtroende för dess förmåga att tjäna en vallgrav på grund av låg avkastning på investerat kapital.

Hexagon kommer att fortsätta att göra regelbundna förvärv i framtiden. Historiska ROICs har fluktuerat runt den vägda genomsnittliga kapitalkostnaden på grund av goodwill, vilket innebär att förvärv har varit dyra eller att förväntade synergier inte har fångats fullt ut. Vi förväntar oss mer finansiell disciplin vid förvärv i framtiden, men endast en blygsam förbättring av ROIC.

Vi förväntar oss en hög ensiffrig total intäktstillväxt i vår långsiktiga prognos, som kommer att bestå av en medelhög ensiffrig organisk intäktstillväxt och ett lågt ensiffrigt bidrag från förvärv. Vi förväntar oss att den organiska tillväxten kommer att återspegla en marknadstillväxt på cirka 5%-6%. Vi tror att EBIT-marginalen (före förvärvade immateriella tillgångar och aktiebaserad ersättning) kommer att öka något över 30%, drivet av innovation av nya produkter, operativ hävstångseffekt från mixskiftet till mjukvara och framgångsrikt genomförande av kostnadsbesparingsprogrammet.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Hexagon AB Class B118,30 SEK-1,70

About Author

Rob Hales  är senior aktieanalytiker för Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar