Amerikansk årlig inflation sjunker till 3,4% i april

Både KPI i årstakt och kärn-KPI sjönk i april, i linje med prognoserna

Tom Lauricella 2024-05-16 | 8:56
Facebook Twitter LinkedIn

federal reserve graphic

Bureau of Labor Statistics rapporterade att konsumentprisindex i USA klättrade 3,4% i april från föregående års nivåer - ett markering nedåt från mars 3,5%. Kärn-KPI, som utesluter volatila livsmedels- och energikostnader, steg 3,6% i april under de senaste 12 månaderna efter att ha stigit 3,8% i mars.

KPI steg 0,3% i april från föregående månads nivåer efter att ha stigit 0,4% i mars. Kärn KPI steg också 0,3% efter att ha stigit 0,4% i mars.

BLS rapporterade: "Indexet för bostadskostnader steg i april, liksom indexet för bensin. Kombinerat bidrog dessa två index med över 70% av den månatliga ökningen av indexet för alla artiklar."

KPI i april förutspåddes visa en ökning med 0,4% från månaden innan - samma läsning i marsrapporten. Under tiden förutspåddes kärn-KPI, som utesluter mycket volatila livsmedels- och energipriser, att sjunka till 0,3% från 0,4% i mars.

På årsbasis väntades KPI för april visa en årlig inflationstakt på 3,4% i april, jämfört med 3,5% i mars. Kärn-KPI på årsbasis hade prognostiserats att stiga till 3,6% i april från 3,8% i mars.

Viktigaste siffrorna från april-KPI

• KPI steg 0,3% för månaden efter att ha stigit 0,4% i mars
• Kärn-KPI steg 0,3% efter att ha ökat med 0,4% i mars
• KPI steg 3,4% på årsbasis efter att ha ökat med 3,5% föregående månad
• Kärn-KPI steg 3,6% från föregående års nivå efter att ha stigit 3,8% i mars

Energipriserna var överlag blandade under månaden efter att ha ökat med 1,1% föregående månad. Priserna på gas i rörledningar sjönk med 2,9%, priserna på eldningsolja ökade med 0,9%, bensinpriserna steg med 2,8% och elpriserna sjönk med 0,1%.

I april ökade priserna på bostäder med 0,4% efter att ha ökat med samma belopp i mars.

Den här artikeln har delvis skapats av Wordsmith, en automatiserad plattform för smart text, med hjälp av data från Bureau of Labor Statistics. Artikeln har granskats av Morningstars redaktörer.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Tom Lauricella  Tom Lauricella is a markets editor at Morningstar. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar