3 europeiska småbolag som är undervärderade av marknaden

Millicom hör till de småbolag som kan dra nytta av den förbättrade makromiljön och ECB:s räntesänkning.

Francesco Lavecchia 2024-06-07 | 11:57
Facebook Twitter LinkedIn

frecce

Förbättrade ekonomiska utsikter och en trolig räntesänkning från Europeiska centralbanken kan ge småbolagsaktierna en skjuts uppåt. Detta skulle innebära en förändring jämfört med den senaste tidens utveckling för småbolagsaktier i Europa.

Sedan början av året har small cap-segmentet stigit med nästan 7% (i euro per den 30/05/2024), vilket är cirka tre procentenheter lägre än Morningstar Europe Large Mid Cap Indexet, medan det under de senaste tre åren har gått upp med 2,30% (-9% mot benchmark).

Enligt en analys som Intermontes analytiker har gjort av de aktier som är noterade på börserna på den kontinenten handlas segmentet till de lägsta marknadsmultiplarna under de senaste 10 åren. Det finns dock positiva tecken på att det kan bli en vändning snart, enligt Wolf von Rotberg, aktiestrateg på J. Safra Sarasin.

 

 

”Vid sitt nästa möte den 6 juni kan ECB äntligen börja sänka kostnaden för pengar vilket skulle vara mycket positivt för småbolag, som tenderar att ha en betydligt högre skuldsättning än stora bolag”, säger von Rotberg. ”Dessutom har den senaste tidens uppgång i globala makrodata främst drivits av USA och Kina, men den börjar nu sippra ned till inhemsk data i Europa, vilket framgår av de positiva överraskningarna i PMI-index för tjänstesektorn i euroområdet i april och detaljhandelsförsäljningen i mars. Detta är ytterligare en god nyhet för småbolag som är mer känsliga för konjunkturcykler.”

Enligt J. Safra Sarasins strateg har den senaste tidens utveckling på aktiemarknaden ytterligare ökat värderingsrabatten för småbolag jämfört med stora bolag och det kan vara ett bra tillfälle att ta en position i detta marknadssegment.

Bland de europeiska småbolagen som bevakas av Morningstars analytiker har vi valt ut de aktier som har en ekonomisk vallgrav och den högsta rabatten till verkligt värde.

Millicom International Cellular

”Millicom International Cellular har verksamhet i nio länder i Latinamerika. Ekonomiska och politiska svårigheter på vissa marknader och den svaga colombianska peson har haft en negativ inverkan på koncernens finansiella resultat den senaste tiden. Vi förväntar oss dock att den fortsatta användningen av smartphones och bredbandsinternet kommer att vara viktiga drivkrafter för tillväxt i flera länder, samtidigt som arbetet med att minska kostnaderna kommer att göra det möjligt att generera solida kassaflöden under de kommande åren. Idag äger endast 55% av Millicoms kunder en 4G-smartphone, men denna siffra har ökat från 30% för fem år sedan. Efterfrågan på bredband ligger på cirka 30%, men har ökat på senare tid", säger Michael Hodel, aktieanalytiker på Morningstar.

”Under de kommande fem åren antar de en genomsnittlig omsättningstillväxt på 3,5 procent, medan EBITDA-marginalen under samma period gradvis bör stiga till cirka 39 procent”, (rapporten uppdaterad 9 maj 2024). Aktien har stigit med 42,05% sedan årsskiftet (i euro per den 31/05/2024), men handlas fortfarande med 30% rabatt på verkligt värde.

 

Proximus SA

”Proximus, den dominerande teleoperatören i Belgien, har en konkurrensfördel av att betjäna en liten marknad som Belgien (Economic moat). Proximus delar ett duopol med Telenet på den belgiska bredbandsmarknaden, med en total marknadsandel på cirka 80 procent. ”Proximus är också verksamt på marknaden för fasta nät och har, till skillnad från Telenet och Voo (en annan kabeloperatör som förvärvades av Orange 2022), en rikstäckande närvaro”, säger Javier Correonero, aktieanalytiker på Morningstar.

”I allmänhet är fasta tjänster i utvecklade länder dåligt differentierade och har därför låga vinstmarginaler. Därför är nya aktörer ovilliga att göra stora initiala investeringar och uppfylla myndighetskrav för att ta sig in på en olönsam marknad. Detta håller potentiella nya konkurrenters inträde i schack. För de kommande fem åren antar vi en genomsnittlig intäktstillväxt på cirka 2% och en stabil rörelsemarginal på 9%” (rapporten uppdaterad 26 april 2024). Aktien har fallit med ca 7% sedan årsskiftet (i euro per den 31/05/2024) och är nu diskonterad med 30% till verkligt värde.

Advanced Medical Solutions Group PLC

”Det brittiska företaget Advanced Medical Solutions designar, utvecklar och marknadsför avancerade sårvårdsprodukter. Från kirurgiska produkter för vävnadsadhesion till kollagenbaserade produkter för vävnadsreparation. Även om AMS är mindre i storlek än andra företag i branschen som Smith & Nephew, Molnlycke och ConvaTec, uppskattar analytikerna ledningens beslut att skifta fokus till kirurgiska märkesprodukter med högre vinstmarginaler", säger Debbie S. Wang aktieanalytiker på Morningstar.

”AMS immateriella rättigheter, affärshemligheter, material och tillverkningsexpertis hindrar konkurrerande företag från att kopiera bolagets produkter. Dessutom är sårvårdsbranschen fortfarande en komplex verksamhet och vetenskapliga innovationer har öppnat upp många möjligheter för utveckling och marknadstillväxt. Av dessa skäl uppskattar vi en genomsnittlig vinsttillväxt på 5 procent under de kommande fem åren” (rapporten uppdaterad 13 maj 2024). Trots att AMS-aktien har stigit med 7% sedan årsskiftet (i euro per den 31.5.2024) handlas den med en rabatt på mer än 20% i förhållande till verkligt värde.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Advanced Medical Solutions Group PLC212,50 GBX-1,62Rating
Millicom International Cellular SA SEDR239,60 SEK-2,20Rating
Proximus SA7,32 EUR0,07Rating

About Author

Francesco Lavecchia

Francesco Lavecchia  è Research Editor di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar