Vad veckans Federal Reserve-beslut betyder för börsen

Även om räntorna förblir högre under en längre tid lever hoppet om en mjuklandning kvar

Sarah Hansen 2024-06-11 | 14:01
Facebook Twitter LinkedIn

US Eagle

Investerare omkalibrerar återigen sina förväntningar kring Federal Reserves efterlängtade räntesänkningar. Efter att starkare arbetsmarknadsdata än väntat överraskade investerarna på fredagen steg statsobligationsräntorna och terminsmarknaderna för obligationer minskade sina förväntningar på lättnader i policyn.

Även om rapporten visade en återacceleration i anställningar var oron att för mycket styrka på arbetsmarknaden, i kombination med envis inflation, skulle kunna hålla centralbanken i vänteläge ännu längre. Obligationshandlare ser nu en ungefär lika stor chans att räntorna håller sig stabila eller att Fed sänker fondräntan för första gången i denna cykel vid sitt septembermöte. Före rapporten fastställde handlare oddsen för en sänkning i september till 55% mot en 33% chans att de skulle hållas stadiga.

Men trots oro över effekten av den så kallade ”högre för längre” -politiken på ekonomin och aktierna, säger strateger att investerare har anledning till optimism. Faktum är att vårt nuvarande scenario - och det som sannolikt kommer - kan driva den kraftfulla tjurmarknaden, som har sett börsen stiga med nästan 12% hittills i år, till ännu större vinster under andra halvåret.

Treasury Yield and Federal Funds Rate

Federal Reserve Economic Database. Data as of Jun 5, 2024

Vad kan vi förvänta oss av Feds junimöte

Bortsett från september förväntas Fed allmänt hålla räntorna stabila på målintervallet 5,25%-5,50% vid sitt möte 12 juni. Detta samförstånd förstärktes av fredagens robusta jobbdata, som Wells Fargo-strateger föreslår kommer att hålla Fed i ett ”vänta och se” -läge.

Anthony Saglimbene, chefmarknadsstrateg på Ameriprise Financial, förväntar sig att Fed kommer att fortsätta med sitt budskap från de senaste mötena: ”Ekonomin håller, tjänster, inflationen är fortfarande hög, och de kommer inte att vara redo att börja sänka räntorna förrän de tror att inflationen rör sig tillbaka till 2%-målet”, säger han.

”Jag tror att vi kommer att behöva se ytterligare några månader med en uthålligt lägre inflation innan Fed ens överväger att sänka räntan”, säger han. KPI-rapporten för maj, som släpps samma dag som Fed-mötet avslutas, kommer att ge investerarna mer klarhet.

När kommer Fed att sänka räntorna?

När Fed-tjänstemännen träffas på tisdag och onsdag kommer det att vara mot en helt annan bakgrund än för bara några månader sedan. Sedan början av året har utsikterna för räntorna förändrats dramatiskt. Investerare har gått från att förvänta sig sex eller sju räntesänkningar i år till bara en, eller till och med ingen. Utsikterna har förändrats på grund av att inflationen visade sig vara mycket mer trögrörlig än väntat i januari, februari och mars.

Federal Funds Rate Target Expectations for December 18 2024 Meeting

CME FedWatch Tool. Data as of Jun 6, 2024.

Viss mildrande ekonomiska data under de senaste två veckorna har dock fått investerare att lägga till lite mer lättnad tillbaka i mixen. Från och med fredagen såg investerare en ungefär 40% chans för en enda räntesänkning på 0.25% i december, en 36% chans för två sänkningar och en 11% chans för tre sänkningar i slutet av året, enligt CME FedWatch-verktyget.

Att titta på dotplots

Marknader, strateger och till och med Fed-tjänstemän har mer anpassade utsikter för räntor nu än i början av året. Emellertid kan publiceringen av Feds ekonomiska prognoser för juni, känd som dotplots, störa den balansen.

Morningstars amerikanska chefsekonom Preston Caldwell räknar med två räntesänkningar med början i september. Med tanke på 2024:s tuffa start ”kommer Fed att vara försiktiga”, säger han, även om inflationen fortsätter att förbättras under resten av året. Han räknar nu med att BNP-tillväxten gradvis bromsar in under nästa år och bottnar på 1,5 procent 2025.

”Vi bör undvika en recession, men med en tillväxt som bromsar in långt under sin potential (2,5-3,0% de närmaste åren) bör tillräckligt med lediga resurser genereras för att slutgiltigt vinna kriget mot inflationen”, skriver han i sin senaste ekonomiska prognos.

En mjuklandning är perfekt för aktieinvesterare

Den långsammare tillväxten är inte dålig, när det gäller aktiemarknaden. ”Det jag förutspår är förmodligen det bästa fallet”, förklarar Caldwell. Det är den sällsynta mjuklandningen - där inflationen återgår till det normala samtidigt som ekonomin undviker en recession. Tillväxten måste sakta in men förbli positiv för att åstadkomma detta.

Caldwell tillägger att på kort sikt kan en tillväxtavmattning pressa företagens vinster och orsaka en viss vinstbesvikelse. ”Men det kommer att vara en tillfällig fartgupp [för aktier]. Inget super oroande", säger han.

Ed Clissold, chefsstrateg för USA på Ned Davis Research, har kommit fram till en liknande slutsats.

”En måttlig, men positiv, tillväxt skulle vara det bästa scenariot för aktier”, skrev han i ett kundmeddelande på torsdagen och tillade att en liten avmattning skulle gynna stora bolag snarare än små bolag, som tenderar att överträffa när tillväxten accelererar. Det bör också gynna tillväxt framför värde, eftersom tillväxtaktier i allmänhet inte är beroende av en stark ekonomi.

BNP-tillväxt i USA

Bureau of Economic Analysis. Data as of Jun 7, 2024

Två räntesänkningar är också basfallet för Kevin Flanagan, chef för räntestrategi på WisdomTree. Hans ideala scenario för obligationsinvesterare är tre sänkningar under återstoden av 2024. Fallande räntor tenderar att vara en motvind för obligationer, vars priser stiger när deras avkastning sjunker.

Inga räntesänkningar? Aktier kan ta det, men mer smärta för obligationer

Även i ett scenario där Fed inte sänker räntorna alls i år har investerare fortfarande anledning till optimism. ”Marknaden tittar på vinsttillväxt och en stark ekonomi”, förklarar Saglimbene.

Även om vissa sprickor börjar visa sig, särskilt bland konsumenter med lägre inkomster, har ekonomin hittills kunnat absorbera effekterna av centralbankens historiska policyåtstramningscykel. ”Det är inte som vi har sett i andra räntesänkningscykler där Fed sänker räntan på grund av att ekonomin vacklar”, tillägger Flanagan.

I dagens ekonomi, säger Saglimbene, ”om Fed inte sänker räntorna beror det på att ekonomin håller sig starkare än väntat.” Det är positivt för aktier. ”Aktier går historiskt sett bra när Fed inte gör någonting”, tillägger han. ”Vi befinner oss i en av dessa perioder just nu.”

Det är en helt annan historia för obligationsinvesterare. För Flanagan är det värsta scenariot att Fed inte sänker räntorna alls 2024. Höga räntor tenderar att väga på obligationspriserna. Om det händer ”kommer obligationsmarknaden att flytta sitt fokus till 2025”, säger han. Att Fed förblir databeroende längre kan innebära mer volatilitet på räntemarknaderna när investerare söker klarhet om räntorna.

Flanagan påpekar också att en längre period med obligationsräntor på dagens nivåer inte är onormalt under de senaste decennierna, med undantag för de 15 år då Fed höll räntorna låga efter finanskrisen. ”Det här är normala avkastningsbubblor, men många människor är inte vana vid det [...] det är en enorm, annorlunda dynamik på marknaden.”

Långsammare ekonomisk tillväxt kan dämpa börserna

Å andra sidan kan en alltför långsam tillväxt orsaka problem för aktierna. ”Aktiemarknaden skulle prestera dåligt om dessa högre restriktiva räntor börjar ta en mer plötslig bit av den ekonomiska aktiviteten”, säger Saglimbene. ”Det negativa fallet är att Fed lämnar räntorna för höga eller för restriktiva under för lång tid”, vilket skadar ekonomin.

”Det skulle kunna innebära att Fed verkligen måste agera aggressivt”, enligt Caldwell, som säger att detta recessionsscenario är ”mer möjligt än vad folk tror”. Han säger att det till och med är tänkbart (om än osannolikt) att styrräntan kan sjunka till noll igen. Det kan låta bra för tillgångspriserna, men recessionen som utlöser en sådan dramatisk räntesänkning skulle inte vara det.

Klibbig inflation kan leda till ekonomisk överhettning

I andra änden av spektrumet är det möjligt att den ekonomiska tillväxten inte kommer att sakta ner så mycket som förväntat medan inflationen förblir klibbigare än Fed skulle vilja. Centralbankens mål för PCE-prisindex (dess föredragna mått på inflationstrycket) är 2%. Från och med april var PCE-inflationen 2,7%. Caldwell säger att det skulle vara ett problem om inflationen stannar närmare 3% snarare än att fortsätta att falla.

Denna typ av överhettning är ”ett mycket trovärdigt scenario för vad som skulle kunna hända till följd av det interna momentumet i ekonomin just nu”, förklarar han. Den resulterande osäkerheten kring penningpolitikens inriktning kan också tynga tillgångspriserna.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar