Euroområdets inflation högre än väntat i juni

Kärninflationen, som var oförändrad jämfört med föregående månad, fortsätter att vara ett orosmoment för Europeiska centralbanken

Robert van den Oever 2024-07-02 | 12:30
Facebook Twitter LinkedIn

ECB in Frankfurt

Konsumentpriserna i euroområdet steg med 2,5% i juni jämfört med samma månad föregående år, ned från 2,6% i maj enligt Eurostats snabbestimat, men över ekonomernas förväntningar om en uppgång med 2,4%.

Kärninflationen, som visar priser exklusive energi- och livsmedelskostnader, uppgick till 2,9% jämfört med ett år tidigare, vilket är samma nivå som i maj men högre än de 2,7% som noterades i april.

I juni var det främst tjänster som bidrog till inflationen i euroområdet (4,1%, samma nivå som i maj), följt av livsmedel, alkohol och tobak (2,5%, ned från 2,6% i maj), industrivaror exklusive energi (0,7%, oförändrat jämfört med maj) och energi (0,2% jämfört med 0,3% i maj), enligt Eurostats beräkningar.

Kärninflationen förblir hög

"Snabbstatistik för juni visade att den europeiska inflationen återigen sjönk, tillbaka till 2,5%, ned 10 punkter från maj månads mätning. Även om vi fortfarande förväntar oss viss volatilitet i inflationsavläsningarna är juni månads nedgång mycket välkommen och bekräftar ECB:s agerande i samband med räntesänkningen förra månaden", säger Michael Field, europeisk marknadsstrateg på Morningstar.

"Kärninflationen, det mått som Europeiska centralbanken är mest fokuserad på, var oförändrad i juni på 2,9%. Avsaknaden av förändring här månad för månad tyder på att nedgången i inflationen främst drevs av förändringar i priserna på livsmedel och bränsle, som vi vet är volatila", tillade han.

De europeiska aktiemarknaderna visade en blandad bild efter inflationsdata, med tyska DAX ned 0,9% och franska CAC40 upp 1,1%, en dag efter den första valomgången i de nationella valen.

Euroområdets obligationsräntor rörde sig inte mycket efter datautgivningen: Tysklands 10-åriga ränta sjönk till 2.6% och Frankrikes 10-åriga ränta är marginellt upp till 3.3%, enligt MarketWatch.

Hur många ECB-räntesänkningar kommer att följa?

Dagens inflationsavläsning kommer sannolikt inte att ändra förhoppningen för två räntesänkningar från Europeiska centralbanken i år, säger Michael Field.

"Med ECB som genomförde sin första räntesänkning förra månaden är alla ögon på inflationssiffrorna för att fastställa hur många fler räntesänkningar som kommer att följa i år. Ekonomernas nuvarande prognoser pekar på två."

Vid ECB:s presskonferens den 6 juni sade Christine Lagarde att ECB:s penningpolitik kommer att förbli starkt databeroende och att hon inte förbinder sig till "en viss räntebana".

Centralbanken reviderade även inflationsprognoserna vid mötet den 6 juni och ser nu en genomsnittlig inflation på 2,5% 2024, 2,2% 2025 och 1,9% 2026.

För kärninflationen förutspår ECB en genomsnittlig inflationstakt på 2,8% 2024, 2,2% 2025 och 2,0% 2026. Den ekonomiska tillväxten väntas öka till 0,9% 2024, 1,4% 2025 och 1,6% 2026, enligt ECB:s prognos den 6 juni.

ECB:s nästa penningpolitiska möte äger rum den 18 juli.

European Central Bank Cuts Rates

The June Meeting in Full

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Robert van den Oever  är redaktör för Morningstar i Nederländerna 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar