Federal Reserve stod på sig och lämnade sitt index oförändrat vid mötet i maj, trots påtryckningar från USA:s president Donald Trump om att sänka räntan. Men trycket på den amerikanska centralbankens oberoende har inte gått obemärkt förbi och har fått många att fundera på om ett liknande scenario skulle kunna utspela sig i Europa.
Sedan Trump återvände till Vita huset i januari har han upprepade gånger attackerat den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell för att han inte sänker räntan snabbare, samtidigt som den amerikanska tillväxten bromsar in och de globala handelsspänningarna ökar. Även om Trump har uteslutit att avskeda Powell har blotta spekulationerna om en sådan politisk intervention på Fed skakat om finansmarknaderna och åter väckt frågor om centralbankernas verkliga oberoende. Kan ett sådant scenario materialiseras i Europa?
Hur ECB skyddas från politisk inblandning
På den här sidan av Atlanten följer centralbankerna utvecklingen noga. François Villeroy de Galhau, chef för Banque de France, berömde Powells mod i en intervju med den franska webbplatsen Boursorama: “En centralbankschef måste säga sanningen på ett oberoende sätt och det var vad han gjorde ... Jag hyllar hans professionalism och mod”, sade han.
Men till skillnad från Fed är ECB nästan omöjlig att påverka för en enskild politisk person.
“Det främsta skälet till att ECB-chefen Christine Lagarde inte kunde hotas på samma sätt som Powell beror på valprocessen”, säger Michael Field, chefsstrateg för den europeiska marknaden på Morningstar. “I USA utser presidenten ensam, med senatens samtycke, Fed-ledamöterna. I Europa väljs ECB-ledamöterna av Europeiska rådet, som främst består av statschefer, så makten är mer fördelad.”
Och det finns många statsöverhuvuden. För närvarande består eurozonen av 20 länder.
“Fed har förstås andra skyddsmekanismer, varav en är ledamöternas långa mandatperioder på 14 år”, fortsätter Field. Men ordförandeposten i USA är bara fyra år, att jämföra med ECB:s åttaåriga mandatperiod som inte kan förnyas.
Slutligen är processen för att avsätta ledamöter mer betungande i Europa, tillägger Field. Ledamöter kan bara avsättas på grund av “oförmåga eller allvarlig försummelse”, vilket är en hög ribba. “I USA kan Fed-ledamöter avsättas av “sakliga skäl”, vilket verkar ge presidenterna ett större handlingsutrymme. Med detta sagt har ingen Fed- eller ECB-ledamot någonsin fått sparken”, säger Field.
Trump har tidigare sagt att “uppsägningen” av Powell som Fed-chef “inte kan komma fort nog”, vilket väcker nya farhågor om politiskt inflytande på USA:s centralbank. Detta, i kombination med Trumps tillkännagivande av tullar den 2 april, utlöste en kraftig rotation ut från de globala marknaderna.
“Det var inte bara tillkännagivandet den 2 april om ‘ömsesidiga’ tullar som fick investerare att rotera ut ur tillgångar i USD på ett betydande sätt. Det var också rubriken om att Trump-administrationen tittade på sätt att sparka Powell innan hans mandat som Fed-ordförande löper ut i februari 2026”, säger Karsten Junius, chefekonom på Bank J. Safra Sarasin, i en analys den 2 maj. “Det är en påminnelse om att en centralbanks oberoende är en viktig pelare av förtroende som inte bör spelas bort lättvindigt.”
Enligt Darius McDermott, vd på Chelsea Financial Services, fungerade obligationsmarknaden som den ultimata vakthunden.
“Tack och lov förstår Trump - eller åtminstone personerna runt Trump - att man inte kan bråka med obligationsmarknaden”, säger McDermott. “Hans 90-dagars tullpaus nyligen var i huvudsak ett svar på instabiliteten på obligationsmarknaden.”
Trots dessa institutionella och ekonomiska skillnader har ECB och Fed ett nära samarbete bakom kulisserna, särskilt i tider av global stress. De utbyter information, samordnar likviditetsåtgärder och har gemensamt förvaltat swapavtal i USD för att säkerställa stabilitet på de globala finansieringsmarknaderna. Centralbankerna samarbetar särskilt i kristider, som under 2020 och längre tillbaka under den globala finanskrisen.
Hur utses ECB:s policyansvariga?
ECB:s ordförande utses av Europeiska rådet, efter samråd med Europaparlamentet och ECB-rådet. Processen är politisk, men brett förankrad och kräver enighet bland EU:s medlemsländer. Nuvarande ordförande Christine Lagarde var vd för Internationella valutafonden mellan 2011-2019. Hennes företrädare, Mario Draghi, var en kort tid premiärminister i Italien efter att han lämnat ECB.
Resten av ECB:s direktion (totalt sex ledamöter) utses på samma sätt och de ingår tillsammans med de 20 nationella centralbankscheferna i euroländerna i ECB-rådet, som är ECB:s viktigaste beslutsfattande organ.
Denna mångfald av röster skapar sina egna utmaningar: hökar, som föredrar en stramare penningpolitik och vanligtvis kommer från norra Europa, argumenterar ofta med duvor från söder. Men samma mångfald hindrar också en enskild regering från att styra ECB:s politik i sitt nationella intresse.
ECB står inför andra utmaningar
Men ECB står inför strukturella utmaningar som Fed inte gör. Euroområdet är fortfarande en monetär union utan en fullständig politisk, finanspolitisk och kapitalmarknadsunion, vilket gör penningpolitiken mer komplex, särskilt i kristider. Vi vill påminna om att en av EU:s grundläggande principer, som fastställdes i Romfördraget 1957, är “en allt fastare sammanslutning mellan de europeiska folken”.
Några viktiga utmaningar som ECB har uttryckt:
Det finns ingen fullständig bankunion: ECB utövar tillsyn över euroområdets banker direkt genom den gemensamma tillsynsmekanismen (SSM), men det finns fortfarande inget gemensamt insättningsgarantisystem som är en viktig del av bankunionen.
Det finns ingen gemensam marknad för euroobligationer: Bortsett från tillfälliga instrument som återhämtningsfonden NextGenerationEU finns det inget permanent system för gemensam finanspolitisk kapacitet. Länderna ger ut sina egna obligationer, vilket innebär olika lånekostnader - och begränsningar för hur effektivt ECB kan stabilisera systemet i kristider.
Det finns ingen kapitalmarknadsunion
EU saknar fortfarande en fullt integrerad kapitalmarknad. Nationella skillnader i skattelagstiftning, reglering och insolvensförfaranden fortsätter att blockera det fria flödet av privata investeringar över gränserna.
Varför centralbanksoberoende är viktigt för investerare
Centralbanksoberoendet är en grundpelare för marknadens förtroende och finansiell stabilitet. Världens äldsta centralbank, Bank of England, som bildades 1694, blev självständig 303 år senare, 1997; självständigheten har utmanats av politiker på senare år, men har hållit i sig. Den nuvarande finansministern, Rachel Reeves, har tidigare arbetat på banken och har den politiska makten att utse dess chef. Hon inledde sitt första budgettal med att hänvisa till bankens oberoende och de hjärtliga relationerna mellan regeringen och centralbanken:
“Som tidigare ekonom på Bank of England vet jag vad det innebär att respektera våra ekonomiska institutioner. Jag vill framföra mitt tack till centralbankschefen Andrew Bailey och till den oberoende penningpolitiska kommittén”, sade hon den 30 oktober 2024.
Som Sarah Hansen på Morningstar förklarar kan tvivel på Feds trovärdighet leda till högre inflation och långa räntor, vilket höjer företagens lånekostnader och konsumenternas kostnader. Dessutom kan en politiserad Fed undergräva förtroendet för USA bland globala investerare som en destination för deras kapital (som regeringen är beroende av för att finansiera sin skuld).
Som Michael Field på Morningstar konstaterar är institutionellt oberoende en grundbult för trovärdighet. ECB:s struktur, med fördelade tillsättningsbefogenheter och strikta regler för avskedande, ger skydd mot politisk inblandning.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.