Under loppet av bara några månader har marknadens förväntningar på den globala ekonomin och frihandeln omkullkastats, liksom definitionen av en “safe haven”-tillgång.
Diversifiering har visat sig vara ett ovärderligt verktyg för investerare under 2025, men det finns en känsla av att det har skett en permanent förändring av de gamla antagandena om tillgångsfördelning. Detta har fått många investerare att ifrågasätta exakt vad som räknas som en säker investering i dag. Särskilt amerikanska statsobligationer och dollarn, som har utvecklats väl under tidigare kriser, är under hård granskning.
Precis som i scenen i The Simpsons Movie, där skräckslagna kyrkbesökare strömmade till Moe’s Tavern, och vice versa, i ett desperat sökande efter en säker tillflyktsort från hotet om en förestående undergång, är känslan av kaos något som investerare också har blivit alltför bekanta med.
Är guld en säker investering 2025?
I USA tog aktierna stryk i mars och april när osäkerheten kring tullarnas effekt på den amerikanska ekonomin och dess megabolag skakade om marknaderna globalt och inledde en ny era av oförutsägbarhet.
Vid denna tidpunkt skulle du naturligtvis förvänta dig att amerikanska statsobligationer ser attraktiva ut, men en försäljning har visat att investerare omprövar hur säker amerikansk statsskuld är.
Detta var ett fenomen som också visade sig i Tyskland i mars, där obligationsmarknaderna sålde av efter att landets så kallade “skuldbroms" hade upphört - en åtgärd som infördes för att finansiera upprustningsprojekt i samband med att USA drog tillbaka sitt stöd till Nato. En politisk kris i landet har sedan dess lett till en riskpremie på det som anses vara euroområdets jämförelseindex: räntan på den 10-åriga tyska statsobligationen ligger på 2,60%, en uppgång med 13 punkter på en månad.
Guld, den traditionella säkra hamnen, har glänst i den här miljön och nått rekordhöga nivåer. Och efter år av fluktuerande regleringssentiment - för att inte tala om några skandaler - Bitcoin BTC har också stigit kraftigt, med mer än 10% hittills i år i dollartermer, eftersom investerare letar efter “digitalt guld” som ett alternativ till ädelmetallen. Bitcoin lyckades också stiga under “risk-off”-dagarna i början av april.
Håller “i dollartermer” på att förlora sin makt över investerarna?
Dollarns svaghet sedan Trumps handelskrig inleddes har lett till att dollarns okränkbarhet och roll som världens reservvaluta har ifrågasatts.
Även om US-dollarn har varit världens reservvaluta sedan 1940-talet, där regeringar runt om i världen har ackumulerat reserver av US-dollar, främst för internationella transaktioner, verkar dess roll som den främsta valutan inte längre vara lika säker.
Investerare har stöttat den japanska yenen, schweizerfrancen och euron, som är upp cirka 11% mot US-dollarn sedan januari.
“Investerare ifrågasätter den amerikanska dollarns roll i en värld efter tullarna eftersom den har haft svårt att agera defensivt i år”, förklarar Mark Preskett, senior förvaltare på Morningstar Wealth.
“Ett viktigt problem för den amerikanska dollarn idag är att den fortfarande är dyr i köpkraftsparitet. Denna värdering återspeglar den amerikanska aktie- och obligationsmarknadens dominans under det senaste decenniet och står i kontrast till början av den globala finanskrisen, då dollarn var billig i många investerares ögon.”
Vissa investerare är övertygade om att detta alltid var en del av Trumps plan.
Planerade Trump för en svagare US-dollar?
“Eftersom ett av Trump-administrationens huvudmål är att få tillbaka tillverkningsindustrin till USA kan en svagare dollar vara avgörande för att uppnå dessa mål”, säger Preskett.
Och andra håller med.
“Jag undrar i bakgrunden om det här är en del av Trumps plan för att få ned dollarn”, säger Jamie Constable, chefmarknadsstrateg på Singer Capital Markets.
“Kineserna driver förstås ned yuanen ganska aggressivt, och det har gjort deras export billigare mot tullarna. Trump har från början sagt att han vill se en svag dollar. Allt detta kan vara en del av det - om det finns en plan bakom det han gör förstås, och det är alltid den stora frågan.”
Långfristiga amerikanska statsobligationsräntor
undefined
Är obligationer en säker investering 2025?
Det är inte bara den amerikanska dollarn som ifrågasätts. Obligationer - och särskilt amerikanska statsobligationer - granskas nu när investerare omvärderar kostnaden för att betjäna Amerikas skuld.
Andra regeringar verkar också påverkas av dessa frågor ocksåMen stigande statsobligationsräntor ser tydliga ut i diagrammet nedan, som visar uppgången sedan 2022.
“Den senaste tidens dynamik i obligationsräntorna signalerar ett skifte från att söka säkerhet i amerikanska tillgångar till en omvärdering av statsobligationer och USD som de ultimata säkra hamnarna”, säger Monica Defend, chef för Amundi Investment Institute, i en kommentar tillsammans med Vincent Mortier, Chief Investment Officer.
“Även om vi tycker att det är för tidigt att ifrågasätta förtroendet för amerikanska tillgångar tror vi också att varje ifrågasättande av Feds oberoende och så mycket policyosäkerhet kan undergräva investerarnas förtroende.
“Till exempel orsakade de upplevda riskerna kring kapitalutflöden och en viss ompositionering på marknaderna den senaste tidens divergens mellan amerikanska räntor och [dollarn].”
Andra håller med om att det helt enkelt är för tidigt att säga om statsobligationer verkligen är en falsk vän.
“På räntesidan har vi sett stora svängningar på marknaderna för statsobligationer, där investerare växlar mellan att prissätta recession och inflation”, säger Preskett.
“Osäkerheten kring handeln gör det utmanande att ta en betydande position, men vi anser att avkastningen ser attraktiv ut idag och tror fortfarande att statsobligationer har en roll att spela i en recessionsmiljö.”
Positionering i aktiesektorn hjälper investerare att hantera marknadsvolatilitet
Till följd av denna oklarhet har investerarna tvingats omvärdera aktierna utifrån de bolag som uppvisar de bästa defensiva egenskaperna.
I hela Europa har vissa sektorer haft en mer övertygande uppgång. Det gäller bland annat teknikbolag, cykliska konsumentbolag och energibolag.
“Vi ser aktie- och branschpositionering som ett robust sätt att skydda sig mot volatiliteten”, säger Preskett.
“Vissa sektorer som allmännyttiga företag och defensiva konsumentvaror är mycket mindre känsliga för global handel, med lokala leveranskedjor, medan andra som informationsteknologi och industri är djupt beroende av komponenter och delar som tillverkas utomlands.
“Om vi går ner ytterligare i branschkategorisering har vi sett några brutala förluster i år från branscher som bilar och bildelar, där sådana som Tesla TSLA GM GM och Ford F eller tillverkning av kläder och accessoarer, där skojätten Nike NKE sitter. Båda branscherna har varit bland dem som gynnats mest av globaliseringen."
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.