Svårlösta problem i Brasilien

Stark valuta, hög tillväxt och stigande råvarupriser har gynnat Latinamerikafonderna. Men nu ser det mörkare ut för kontinentens största ekonomi Brasilien.

Jonas Lindmark | 08-12-11 | E-mail Article

Latinamerika är den kontinent som har gett fondspararna högst avkastning de senaste fem åren. Morningstars fondindex per 30 november visar en värdeökning på i snitt 36 procent sedan november 2006. Då var världsekonomin nära toppen på en högkonjunktur, och börsras både 2008 och 2011 har gjort att globalfonderna under samma period i snitt backat 17 procent. Skillnaden verkar kanske inte så avgörande, men för att komma ikapp måste Latinamerika måste fondindex för globalfonderna klättra 63 procent.


Det är främst två dominerande delar av kontinentens ekonomi som förklarar försprånget: Brasilien och råvarupriserna. Hela 66 procent av innehaven i en genomsnittlig Latinamerikafond är placerat på aktiebörsen i Sao Paulo, vilket gör att den ekonomiska utvecklingen i kontinentens största och mest folkrika land är avgörande för fondspararna.


Råvarupriser har trots finanskrisen varit fortsatt höga, vilket gynnar de flesta länderna i Latinamerika eftersom deras export till stor del är råvaror. Höga energipriser påverkar dock andra delar av ekonomin negativt, men totalt sett förklarar stark export och stort inflöde av kapital för att öka regionens produktionskapacitet att den ekonomiska utvecklingen har varit så stark trots finanskrisens negativa effekter på resten av världen.


Nu finns dock tydliga tecken på svårlösta problem. Stigande inflation, som historisk har varit ett återkommande problem, tillsammans med brant stigande löner gör att centralbanken har velat kyla av ekonomin med höga räntor. Men under hösten har efterfrågan mattats av och därmed har ett svårt dilemma uppstått. Det enklaste sättet att få fart på efterfrågan är att stimulera den inhemska konsumtionen, men samtidigt ökar det risken för fortsatt alltför brant stigande priser. Ett svårare sätt att få fart på ekonomin igen är att stimulera privata investeringar och stora infrastrukturprojekt, men detta tar längre tid och är inte politiskt lika populärt.


Stark valuta


En annan viktig anledning till att Latinamerikafonderna har klarat sig så bra är starka valutor. Tyngst och starkast är den brasilianska realen, som de senaste fem åren har stärkts rejält mot svenska kronan och ännu mer mot dollarn, vilket förklarar en stor del av värdeökningen hos Latinamerikafonder. Nackdelen med detta för svenska investerare är dyrare aktier, för risken att valutan faller tillbaka ger extra fallhöjd.


Men för företag och politiker i Brasilien är problemet större, för en högt värderad valuta gör det dels svårare att konkurrera framgångsrikt både för exportföretag och för de som konkurrerar med import. Ett stimulanspaket tidigare i år som inkluderar slopade arbetsgivaravgifter för fyra branscher (kläder, skor, möbler och mjukvara), hårdare kontroller för att stoppa lågprisdumping från Kina, samt nya regler som gör att offentliga upphandlingar ska gynna inhemska tillverkare.


Politiken att försöka gynna importsubstitution är dock ingen nyhet, och tyvärr är det tjänstesektorn som rapporterar högst inflation. Dessutom är det statliga budgetunderskott 2 procent, trots goda tider de senaste åren, så utrymmer för ytterligare utgifter är begränsat. Grundproblemet för en svensk fondsparare är dock att förväntningarna fortfarande är höga och skillnaderna mot börsutvecklingen i andra regioner har som sagt varit stor.

Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar