Nytt rekord tack vare Sao Paulo

Efter uppgången under december så har Latinamerikafonderna stigit högre än toppen i maj 2008. Vinnaren är börsen i Sao Paulo, efter branta återhämtningar för många råvarupriser.

Jonas Lindmark | 13-01-10 | E-mail Article

Även om många tillväxtmarknader återhämtade sig starkt under 2009, så är det få som nått tillbaka upp till toppnoteringarna i slutet av 2007 eller början av 2008. Förra årets vinnare Rysslandsfonder behöver till exempel stiga ytterligare mer än 50 procent.


Undantaget bland svenskregistrerade aktiefonder är Latinamerikafonderna, främst tack vare den branta uppvärderingen av börsföretagen i Brasilien. De nya högstanoteringarna är dock i svenska kronor. Räknat i dollar eller lokal valuta har Sao Paulo-börsen fortfarande en bit kvar till toppen i maj 2008, vilket beror på att dollarkursen (trots försvagningen i år) fortfarande befinner sig drygt en krona högre än då.


Börsuppgången i Latinamerika var särskilt brant från början av september till mitten av oktober, därefter verkar aktiekurserna ha hittat en mer stabil nivå. Enligt amerikansk statistik har rekordstora flöden av pengar i USA gått till tillväxtmarknadsfonder, vilket skickat stora mängder med dollar söderut och även drivit upp växelkursen för brasilianska real.


Dyra råvaror ger risk


De flesta länder i Latinamerika exporterar främst råvaror, med stor försäljning till Kina. Brant stigande råvarupriser är rimligen den tyngsta orsaken till de senaste fem årens branta uppvärdering, men dagens höga råvarupriser ger samtidigt ökad risk i Latinamerikafonderna. Om den globala ekonomin drabbas av en ny chock, till exempel en överhettning i Kina eller brant fallande dollarkurs, så kan råvarupriserna falla betydligt djupare än de gjorde när finanskrisen var som mest akut, i slutet av 2008.


Det senaste halvåret har utvecklingen gått åt motsatt håll och bakom finns dels extremt stora stimulanspaket från regeringar runt om i världen, dels ett ökat intresse för risktagande hos investerarna när finanskrisen verkade avklarad. Rekordlåga räntor har gjort att många investerare måste försöka hitta alternativ som kan ge högre avkastning än vanliga obligationer, annars kan de omöjligt nå förväntad avkastning.


Dessutom har uppvärderingen av tillväxtmarknader lockat många okunniga placerare som helt enkelt hoppas att den nuvarande trenden kommer att hålla i sig. Rena Rysslandsfonder säljs inte till vanliga fondsparare i USA, så där är det Latinamerikafonder som var bästa kategori under 2009, vilket betyder att ytterligare pengar troligen har flyttats till regionen nu kring årsskiftet.


Även många säljare


Samtidigt är det rimligen många andra som passar på att sälja nu när gamla kursrekord överträffas. I varje affär finns en köpare och en säljare, så bevisligen är det många som nu minskar sina investeringar i Latinamerika. Och i takt med att aktiekurserna på en marknad stiger så behöver köparna satsa allt mer nya pengar, även om andelen säljare än oförändrad. Därför kommer ofta en sättning efter en så brant uppgång som 2009, när väl det extra köpintresset kring årsskiftet från dem som satsar på förra årets vinnare har passerat.

Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar