Nervös spekulation bakom börsras

Tillväxtmarknaderna i Asien har backat mellan 11 och 21 procent under första halvan av augusti. Tidigare har Asien verkat immun mot kreditoron i USA och Europa.

Jonas Lindmark | 20-08-07 | E-mail Article
Under sommaren fortsatte börserna i Asien vårens uppgång, med en topp den 24 juli. Men därefter har aktiekurserna vänt nedåt med besked, enbart under förra veckan backade Asienfonderna i snitt 8 procent.

Hittills under augusti har de MSCI-index som täcker tillväxtländer i Asien backat mellan 11 och 21 procent räknat i dollar, fram till i fredags. Störst var nedgången torsdag 16 augusti, mellan 4 och 8 procent ned på en enda dag. Värst drabbade är börserna i Filippinerna, Indonesien och Kina. Minst är nedgången i Indien och Pakistan.

De etablerade börserna i Hongkong och Singapore (som ingår i det vanliga världsindex från MSCI) har backat nästan lika kraftigt, ned 12 och 13 procent hittills under augusti. Även Tokyobörsen drogs med i fredags, ned 5 procent på en dag och 9 procent ned under augusti.

Kreditoron har smittat

Fram till för en vecka sedan har börserna i Asien verkat klara sig bättre än i Europa och USA. Asienfonderna steg i snitt 20 procent under de första sju månaderna 2007 och regionen verkade immun mot kreditoron som blossat upp först i USA och sedan i Europa (där banker slutat att ge lån till varandra, vilket tvingat centralbankerna att tillföra stora mängder likviditet).

Men förra veckan smittades alltså även Asien. Nedgången ser något mindre ut ur svenskt perspektiv eftersom kronan samtidigt har försvagats. Bäst har den japanska yenen utvecklats, upp 10 procent mot kronan på en månad, vilket kraftigt bromsat värdeminskningen för Japanfonderna. Även USA-dollarn och alla valutor i Asien som är kopplade till dollarn har stärkts kraftigt, vilket gör att värdeminskningen i kronor blir mindre.

Dessutom visar de kraftiga börsnedgångarna under förra veckan att nervositeten i Asien är stor. Att aktiekurserna backar mellan 4 och 8 procent på en enda dag visar att det finns många spekulanter som har bråttom att ta hem vinster så snart priserna faller. Normalt finns tillräckligt med fundamentala investerare (som passar på att köpa när aktiekurserna backar) för att stoppa branta nedgångar. Men kanske är den långa börsuppgång som började våren 2003 nu så stor att även vanligtvis långsiktiga investerare har bråttom att ta hem en del av sina vinster.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar