Asien tappar farten

Förra årets vinnare Indien och Kina har haft en trög start på 2007, vilket delvis kan bero på dåliga nyheter från USA.

Jonas Lindmark | 12-04-07 | E-mail Article
Efter den branta uppgången under år 2006 har Asienfonderna tappat farten under första kvartalet i år. MSCI har tretton landindex som mäter börsutvecklingen i Asien och av dessa är det fyra mindre länder (Filippinerna, Malaysia, Pakistan och Singapore) som har haft en uppgång fram till 11 april på mer än 10 procent räknat i dollar. Förra årets två vinnare Kina och Indien har utvecklats sämre än världsindex.

Även om man granskar utvecklingen under mars så har Asienfonderna generellt haft svårt att hänga med i återhämtningen. Enligt Morningstars nya Fondindex (som mäter genomsnittet för de fonder som säljs i Sverige) så steg den genomsnittliga Europafonden 3,7 procent under mars, medan den genomsnittliga Asienfonden bara klättrade 2,8 procent. Vinnare var fonder som investerar i Singapore, medan Taiwanfonder backade.

Rimliga förklaringar till den svagare börsutvecklingen i Asien hittills under 2007 är vinsthemtagningar efter förra årets branta uppgång och dåliga nyheter från USA, där konjunkturen försvagas samtidigt som inflationen är något för hög för att tillåta räntesänkningar. Beroendet av export till USA är inte lika stort som förr och det varierar mellan länderna i Asien, men beroendet är fortfarande stort. Enligt en ny studie av IMF så stod exporten till USA för i genomsnitt 10,3 procent av total BNP i de mindre länderna i Asien under perioden 2001-05. Andelen av Kinas ekonomi har ökat från bara 0,8 procent av BNP perioden 1981-85, till att USA-export stod för i snitt 5,9 procent av Kinas BNP under perioden 2001-05.

Taiwan sämre än Kina

För ett par månader sedan listade jag sju argument för Kina och Kinafonder, samt sex argument mot. Min slutsats var att argumenten för Kinafonder är svaga (se ”Varning för Kinafonder”). Återhämtningen under mars och början av april visar att intresset för kinesiska aktier fortsätter att vara stort. Hittills verkar majoriteten placerare räkna med att konsumenterna i USA kommer att fortsätta köpa lika mycket varor från Kina.

Men efter den demokratiska valsegern i höstas växer det politiska trycket i Washington att minska underskottet i handeln med Kina. Dessutom hotar fallande bostadspriser att tvinga konsumenterna i USA att dra åt svångremmen. Politikerna i Kina försöker stimulera inhemsk efterfrågan av konsumtionsvaror, men det är nog väl optimistiskt att hoppas att en minskad export till USA inte skulle få följdeffekter på de kinesiska aktiekurserna.

Tänkvärt är att börsutvecklingen i den ”kapitalistiska utbrytaren” från Kina, Taiwan, både på kort och lång sikt har varit mycket sämre. Den genomsnittliga Kinafonden har enligt Fondindex stigit 170 procent de senaste tio åren och 86 procent de senaste tre åren. Hongkongfonderna har stigit 158 procent på tio år och 66 procent sedan mars 2004. Samtidigt har Fidelity Taiwan Fund backat 21 procent de senaste tio åren och bara stigit 16 procent de senaste tre åren. Visst är Taiwan ännu mer beroende av export till USA, men det är ändå märkligt att värderingen av de kinesiska börsföretagens aktier har utvecklats så olika beroende på politisk hemvist.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar