Allt på en enda sida

Dilberts skapare Scott Adams har rätt, allt en normal människa behöver veta om sparande får plats på en enda boksida.

Jonas Lindmark 2003-03-27 | 15:16
Facebook Twitter LinkedIn

Invasionen i Irak har pågått en vecka och kriget dominerar de flesta dagstidningar och nyhetssändningar i TV. Förra veckan skrev jag om hur kriget påverkar fonderna (”Mer chans än risk”, länk till höger). Sedan dess har jag, precis som många andra, försökt förstå vad som händer i Irak och hoppats hitta nyheter som tyder på att kriget snart är slut.

Men ”krigets första offer är sanningen” brukar det heta. Visst kommer en stor mängd rapporter från journalister som följer de amerikanska och brittiska trupperna, med mängder av detaljer samt en del om de största truppförflyttningarna. Men ingen part vill avslöja allt de vet och bara de två militära ledningarna har verklig överblick, så vanliga tidningsläsare kan omöjligt få en sann överblick över det som nu händer i Irak.

Liknande problem

Märkligt nog finns ett liknande problem när det gäller sparande och privatekonomi. Det mesta som skrivs i tidningarna om fonder och andra placeringar fokuserar på detaljer, eller berättar om bankernas storsäljare. Däremot är det sällan tidningarna ger en sann överblick över vad som är viktigast.

Det betyder inte att detta är svårt, tvärtom är de viktigaste privatekonomiska råden enkla att sammanfatta. Igår fick jag en påminnelse om det när jag läste en bok som jag för några veckor sedan fick i födelsedagspresent av en fondförvaltare: ”Dilbert, and the Way of the Weasel” av Scott Adams.

De flesta har nog stött på seriefiguren Dilbert, en datatekniker med uppåtpekande slips som är omgiven av inkompetenta chefer och myglande kollegor. Dilberts skapare har även skrivit böcker som med en stor slev humor avslöjar hur storföretag egentligen fungerar.

En enda sida

Den senaste boken avslöjar att ”alla människor är vesslor”. I ett kapitel om finansbranschen berättar Scott Adams att han en gång försökte skriva en bok om sparande, men insåg att han hade ett stort problem: Allt som en normal människa behöver veta om investeringar får plats på en enda boksida. Här är dessa tips, översatta och lätt omformulerade för att passa i Sverige:

1. Skriv ett testamente.
2. Betala igen kreditkortsskulder.
3. Skaffa livförsäkring om du har familj.
4. Utnyttja rätten att pensionsspara avdragsgillt.
5. Köp ett hus om du vill bo i hus och har råd med det.
6. Spara en halv årslön i en kort räntefond.
7. Om du har pengar över när du har gjort detta, investera 70 procent i en aktieindexfond och 30 procent i en billig obligationsfond.

Jag skrev en liknande lista i Affärsvärldens årsbok 1996 med samma grundtanke, att det mest väsentliga när det gäller privatekonomi kan beskrivas mycket kortfattat. Här är mina fem första råd:

1. Att amortera lån är det bästa långsiktiga sparandet.
2. Räkna inte med stigande villapriser.
3. Var misstänksam mot hög historisk avkastning.
4. Minimera de årliga avgifterna.
5. Skilj på sparande och försäkring.

Nog är det tänkvärt att dessa båda sammanfattningar innehåller ungefär samma råd, även om mina är mindre konkret formulerade. Jag tycker att det bekräftar åsikten att privatekonomi egentligen är ganska enkelt, att det vanliga människor verkligen behöver veta får plats på en enda sida.

Ja, du som har lån behöver bara läsa det första rådet i min lista så är alla sparbeslut avklarade: Amortera lån!

Frågan då är förstås varför någon ska ägna tid åt att läsa det jag skriver här på Morningstar. Mitt svar är att om du är nöjd med att få lite bättre avkastning än genomsnittet, då spar du tid genom att amortera lån eller placera i indexfonder, och strunta i Morningstar. Det är bara om du vill försöka få mycket högre avkastning än snittet som du har behov av detaljerad information om fonder.

Xamortera Xfondavgifter Xböcker Xfondfakta Xindexfonder Xköptips Xrådgivare Xtestamente

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar