Dags för AP7 igen i min PPM-portfölj

Idag ökar jag från 75 till 115 procent aktier i mitt PPM-sparande. Börsutvecklingen på kort sikt är väldigt svår att spå, men från dagens nivå har AP7 Aktiefond långsiktigt god chans att överträffa de låga räntorna.

Jonas Lindmark 2016-01-21 | 11:53
Facebook Twitter LinkedIn

Den här veckan har Morningstar tagit bort PPM-testet med sex olika portföljer (mer om detta ”Morningstars PPM-test upphör”, länk ovan till höger). Men jag kommer att fortsätta berätta hur jag resonerar kring mitt eget PPM-sparande och redovisa vilka fonder jag själv väljer, alltså gamla portfölj 6.

 

Efter den branta börsuppgången under första kvartalet 2015 var jag rejält pessimistisk och ökade vid uppdateringen 16 april till 50 procent räntesparande i portfölj 6. Aktiemarknaden globalt backade 10 procent under de följande fyra månaderna så vid uppdateringen 27 augusti ökade jag andelen aktier i de aktiva portföljerna (”Mer aktiefonder i PPM-portföljerna”). Men jag tyckte fortfarande att optimismen var för stor och behöll därför 25 procent räntesparande (Carnegie Strategi är en blandfond som placerar ungefär hälften i företagsobligationer).

 

Fast nu efter börsnedgången under december och de första tre veckorna i januari är mitt intryck istället att pessimismen istället har blivit överdriven och det nu är ett bra köptillfälle för aktiefonder. Därför byter jag till 100 procent aktiefonder och tar dessutom med AP7 Aktiefond igen. Inräknat att AP7 har en hävstång på ungefär 50% så ökar min totala exponering mot aktier inom PPM till 115 procent. Det betyder inte att jag tror att avkastningen från aktier kommer att bli jättehög det närmaste halvåret, men långsiktigt är en global portfölj aktier idag klart köpvärd jämfört med dagens extremt låga räntor.

 

Storbolag och Latinamerika

 

Dessutom lägger jag till två andra helt nya fonder, eftersom jag vill satsa mer specifikt på tillgångar som jag tror har blivit undervärderade. Svenska storbolagsaktier har utvecklats dramatiskt mycket sämre de senaste åren (”Dags att byta från småbolagsfonder”) och jag tror att den trenden kommer att vända, så jag väljer den bästa indexfond som följer S30-index.

 

Börserna i Latinamerika har fortsatt att backa brant och index har halverats i värde sedan toppen för fem åren sedan. Det har kommit många negativa nyheter, särskilt från Brasilien, men jag satsar på att Morningstars aktieanalytiker har rätt att storbolagen på Sao Paulobörsen fundamentalt sett i snitt är 30 procent undervärderade. Handelsbankens fond är långsiktigt bäst bland alternativen hos PPM.

 

Två fonder stannar. CB Europafond ger en stabil bas i portföljen och börsbolagen i Europa fortsätter att vara lägre värderade än sina konkurrenter i USA, så jag satsar på att förra årets uppvärdering kommer att fortsätta. Skagen Kon-Tiki får stanna för jag tror att förvaltarna har kvar förmågan att hitta köpvärda kvalitetsbolag på tillväxtmarknaderna, även om den kortsiktiga börsutvecklingen missgynnat fondens innehav de senaste två åren.Jonas Lindmarks PPM-portfölj
Uppdatering 21 januari 2016 Andel i portföljen PPM-nummer Ändring
Portfölj 6 - aktiv, hög risk      
CB European Quality 20% 309492  
Skagen Kon-Tiki 20% 501981  
AP7 Aktiefond 30% 581371 ny
Handelsbanken Latinamerika 10% 679837 ny
Avanza Zero 20% 734491 ny
Totalt 100%    
Jämförelse      
MSCI World index, i kronor 100%  Tänk på att ovanstående är mitt personliga PPM-val, som är baserat på just min ekonomiska situation. Särskilt viktigt är att jag har ett betydligt större sparkapital till tjänstepensionen som är investerat med lägre risk. Som jag har berättat om i ”Nu enbart i hedge i min tjänstepension” (länk ovan till höger) så har jag de senaste nio månaderna haft hela detta sparande i Brummers hedgefonder.


Xpersonligt Xköptillfälle Xköptips Xppm Xppmportföljerna

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar