Köp Europa och tillväxtbolag

De fondtyper där amerikaner föregående år gjort störst uttag har därefter fått revansch, visar en årlig granskning som Morningstar började publicera 1996. Om detta historiska mönster upprepas så blir Europafonder och tillväxtbolag vinnare de närmaste tre åren.

Jonas Lindmark 2017-02-09 | 15:03
Facebook Twitter LinkedIn

En framgångsrik strategi att välja fonder som Morningstar upptäckte för över 20 år sedan heter "Buy the unloved". Den innebär att varje år köpa en fond i var och en av de tre kategorier som föregående kalenderår hade störst utflöden i USA, samt undvika fonderna i de kategorier som haft störst inflöden av nya pengar. Vändningen kan dock dröja, så pengarna kan behöva stanna 3-5 år i de impopulära fonderna.

 

Jag skrev om framgången för strategin redan på i slutet på 90-talet, innan jag började arbeta på Morningstar, och även här har den levererat bra tips. Till exempel förutsåg den 2003 att Latinamerika skulle bli vinnare (”Köp finans och Latinamerika”) och 2010 att intresset för USA-fonder skulle öka (”Utflöde ger billiga USA-fonder”, länkar ovan till höger). Förklaringen till att strategin fungerar så bra är att fondsparare som grupp tenderar att köpa fonder vid fel tillfällen, efter att de redan har stigit kraftigt.

 

Ett tydligt bevis på detta är en annan typ av undersökning som Morningstar gör, nämligen att räkna ut skillnaden mellan fondernas avkastning och spararnas avkastning (avkastningsgapet),vilket visar att ett kapitalvägt snitt för fondernas avkastning är lägre än ett ovägt snitt som enbart baseras på andelskursen utveckling (mer om detta i ”Ny studie visar dolda kostnader för fondbyten”).

 

Fördelen med att granska hur de amerikanska fondspararna beter sig är att USA är den största fondmarknaden i världen och därför har deras sparflöden mycket större effekt på aktiekurserna globalt än till exempel svenska fondflöden.

 

Europa och tillväxtbolag

 

Baserat på flödesstatistik för både vanliga aktiefonder och börshandlade fonder (ETF) så har investerarna i USA förra året främst lämnat kategorierna ”Europa, stora bolag” och ”USA, tillväxtbolag”. De kategorier som du däremot ska undvika under 2017 är globalfonder, breda tillväxtmarknadsfonder och normala USA-fonder i kategorin ”USA. Mix bolag”.

 

Men innan du skyndar dig att köpa Europafonder och tillväxtbolag, tänk på att fördelen historisk enbart är relativ. Vid ett plötsligt globalt börsras så kommer alla typer av aktiefonder troligen att backa, det ändrade fondflöden gör är enbart att öka chansen att fonder i kategorier som historiskt har varit impopulära i framtiden utvecklas bättre relativt de populära.

 

Kom också ihåg varningen att det kan ta 3-5 år innan trenderna vänt. Detta har varit tydligt efter finanskrisen 2008, att trenderna i fondspararnas flöden har blivit mer trögrörliga, särskilt att intresset för att köpa indexfonder som investerar i USA har varit stort och stabilt.

 

Notera även att när det gäller historisk avkastning, så finns det en helt avgörande skillnad mellan att välja fondkategori och att välja en enskild fond inom denna kategori. Morningstars metod gäller enbart det första valet. När det gäller val av enskild fond inom en kategori är det tvärtom troligt att de fonder som uthålligt lyckas bättre än konkurrenterna över långa tidsperioder har skickliga förvaltare och/eller låga avgifter som kommer att fortsätta ge bättre resultat.

 

Tänk slutligen på att helst flytta sparande som inte utlöser reavinstskatt. Idag är större delen av fondsparandet via PPM som är skattefritt eller fondförsäkringar och ISK som har schablonskatt, så flyttskatt är sällan ett problem. Men om du har direktägda andelar med stora orealiserade reavinster, så behövs det fler argument för sälja (till exempel hög årlig avgift) än att de tillhör en populär kategori.


Xfondkategorier Xköptips

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar