Rådgivarna blir miljonärer på din pension

Jonas Lindmark 2012-04-05 | 14:56
Facebook Twitter LinkedIn

De ska hjälpa spararna med råd om pensioner, men blir främst rika själva visar en granskning i Dagens Nyheter. 130 av de licensierade försäkringsmäklarna hade år 2010 en taxerad inkomst över en miljon kronor, men bara 4 av de 130 är kvinnor. Förmedlarna på Max Matthiessen tjänar i snitt 810.000 kronor. De höga inkomsterna beror på att försäkringsförmedlaren oftast får betalt i förhållande till de premier (sparbelopp) som kunden betalar in, normalt 6 procent av inbetalad premie och ibland även en mindre del av avkastningen på placeringen. Pengarna betalas oftast från det försäkrings- eller fondbolag vars produkter de säljer.
"Det finns många duktiga aktörer som gör ett bra jobb. Problemet är sättet som de får betalt, där rådgivare både snabbt och enkelt kan tjäna stora pengar på att

sälja fel produkter. Det lockar till sig oseriösa rådgivare som kan göra stor skada. Det vill vi ändra på" säger Martin Andersson, generaldirektör på Finansinspektionen.

[fack, arbetsgivare och politiker har tillsammans skapat ett pensionssystem där alla tvingas välja - men utan att avsätta tillräckliga resurser till utbildning och oberoende rådgivning. Pensionsbranschen är ett starkt särintresse som blockerar förnyelse. Arbetsgivare minimerar ofta sina kostnader genom att tvinga de anställda att använda "förmedlare" som tar ut provisioner. Och försäljarna kallas för "rådgivare" i lagstiftningen. -JL]

Läs mer: Dagens Nyheter

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar