Kontroversiella företag i svenska sparfonder

Jonas Lindmark 2013-12-13 | 12:36
Facebook Twitter LinkedIn

Handelsbankens aktiefonder och 1-4 AP-fonderna har flest innehav av aktier i kontroversiella företag, visar en granskning som Sverige Konsumenter gjort under november 2013. Utgångspunkten är listor med kontroversiella företag som europeiska fondbolag och pensionsfonder antingen avstår från att investera i eller för dialog med kring missförhållanden som miljöförstöring, kränkningar av mänskliga rättigheter, korruption och vapentillverkning. 50 börsföretag ingår i granskningen och bland dem finns välkända internationella storföretag som Boeing, Shell och Toyota men även två svenska: Telia och Lundin Petroleum.

Fondförvaltare som passivt köper samma fördelning som börsindex har flest kontroversiella innehav. Förvaltare med ett litet antal aktiva fonder har minst antal av de 50 kont

roversiella. Swedbank Robur redovisar någon typ av påtryckningsarbete riktat mot flest företag, 14 av 20 kontroversiella innehav. Jämfört med förra årets granskning har de fondbolagens totala antal investeringar i de 50 företagen minskat med 25 procent (från 267 till 200) och antalet företag som fondbolagen redovisar påtryckningsarbete med har ökat med över 100 procent (från 23 till 48).

Läs mer: Sveriges Konsumenter

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar