Värstingfonder du ska undvika

Jonas Lindmark 2014-11-17 | 15:13
Facebook Twitter LinkedIn

Monyx Svenska Aktier är den aktivt förvaltade Sverigefond som har lägst aktiv andel, bara 11 procent, enligt en sammanställning gjort av Aktiespararna. Listan kallas "Fondväljaren" och innehåller förutom nyckeltalet aktiv andel (active share) även avkastningsavvikelse (tracking error), total avgift och historiska avkastningar 1 år och 5 år bakåt. En tabell i Svenska Dagbladet med rubriken "Värsta Värstingfonderna" innehåller de 14 Sverigefonder som enligt Aktiespararna marknadsförs som aktivt förvaltade men har lägst aktiv andel.

"Det är som att köpa en bil men få en cykel" säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakning hos Aktiespararna, i SvD Näringsliv.
De 14 fonderna har i snitt en aktiv andel på 27 procent och enligt Aktiespararna indikerar en andel under 40 procent at

t fondens förvaltning är falskt aktiv. SEB Sverigefond Chans/Risk är dock med i tabellen trots att fonden har en aktiv andel på 45 procent.

[liknelsen med en cykel är vilseledande. Indexfonder och fonder med låg aktiv andel motsvarar snarare bilar som följer hastighetsbegränsningarna och kommer fram ungefär samtidigt de flesta andra bilar. De extremt aktivt förvaltade fonderna liknar sportbilar som ibland kommer fram först, men ibland stressar fel väg och kommer fram sist.
Och precis som det finns bilar med medelmåttiga köregenskaper som säljs med mycket reklam och därför är onödigt dyra i förhållande till chansen att komma fram först, så finns det dyra fonder med mycket marknadsföring som förvaltas försiktigt i förhållande till index. Alla dyra fonder är inte extra aktivt förvaltade, lika lite som alla dyra bilar är sportbilar. Men det finns andra skäl att köpa en dyr bil. -JL]

Läs mer: Svenska Dagbladet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar