Ny jämförelse av hur stor blir pensionen

Jonas Lindmark 2016-04-27 | 12:10
Facebook Twitter LinkedIn

Trots samma yrke och lön kan människor få väldigt olika stor pension, visar en ny typ av jämförelse som portalen Min Pension presenterade 26 april. Rapporten ”Hur stor blir pensionen?” visar stora skillnader i pensionen både mellan och inom kön, åldersgrupper och olika avtalsområden för svenskar födda 1951 eller senare. Totalt har 445.000 pensionsprognoser granskats och fokus är på kompensationsgraden, som är den förväntade pensionen i procent av slutlönen. Spridningen är väldigt stor, vilket beror på skillnader i livsval. En generell skillnad är att kvinnor i snitt har 5 procent lägre kompensationsgrad än män.

Faktorer som tenderar att ge hög kompensationsgrad är att börja arbeta tidigt, ha tjänstepension, göra karriär, jobba länge, välja fonder med bra värdeutveckling och att

ha råd med eget privat pensionssparande. Negativa faktorer är sen inträdesålder, svartjobb, arbetsgivare som inte betalar in till tjänstepension, långvarig sjukdom, arbetslöshet och att gå i pension tidigt.
Sajten minpension.se planerar att använda detta underlag för att ge användarna möjlighet att jämföra sin beräknade pension med andra människor som tillhör samma grupp vad gäller till exempel inkomst, avtalsområde eller kön.

Läs mer: Minpension.se

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar