PPM säger upp avtalet med Falcon

Jonas Lindmark 2016-06-15 | 16:06
Facebook Twitter LinkedIn

För allra första gången har Pensionsmyndigheten sagt upp avtalet med ett fondbolag. Uppsägningen gäller Falcon Funds Sicav och gör att fondbolagets tre fonder Falcon Balanced, Falcon Aggressive och Falcon Cautious avregistreras från PPM-valet. Försäljningarna berör närmare 21.000 fondsparare med ett sammanlagt innehav på 2,4 miljarder kronor och kommer att ta tid att genomföra. Men alla sparare i respektive fond kommer att få samma kurs på sina sålda andelar.

Två skäl till det uppsagda avtalet ges i pressmeddelandet: Dels de olagliga byten av fonder som skett via det tidigare i år polisanmälda säljbolaget Konsumentkraft. Dels starka misstankar om intressekonflikter i Falcons förvaltning.
"Alla fondförvaltare ska, som det står skrivet i avtalet med oss, med tillbörlig omsor

g och på ett fackmannamässigt sätt förvalta det kapital som Pensionsmyndigeten har fört över till de fonder som sköts av förvaltaren. Falcon Funds har inte levt upp till detta" säger Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.

Läs mer: Pensionsmyndigheten

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar