AP7 Aktiefond börjar köpa småbolag

Jonas Lindmark 2016-09-20 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn

Sjunde AP-fonden som förvaltar premiepensionen åt "soffliggarna" ändrar förvaltningen av AP7 Aktiefond så att den åter kommer att börja investera i småbolag och satsar mer på tillväxtmarknader, skriver DN. Argumentet är att forskning visar högre avkastning historiskt för dessa tillgångar, men just småbolag har redan utvecklats starkt de senaste åren: "Det är jätteviktigt att vi tittar på när det är rätt tidpunkt att kliva in på den marknaden" säger VD Richard Gröttheim.

Styrelsen för Sjunde AP-fonden har beslutat att ändra den strategiska portföljen. Andelen som investeras på tillväxtmarknader kan öka från dagens cirka 10 procent till 15–16 procent. Förvaltarna ska också försöka välja aktier där det kkan finnas en extra premie. Småbolag är ett exempel. Aktier där kursen rör sig

mindre eller bolag med högre kvalitet, är andra exempel.

Hävstången som AP7 Aktiefond sedan 2010 har skapat med hjälp av derivat ska enligt styrelsens beslut normalt motsvara 150 procent. Men sedan sommaren 2015 har hävstångsgraden trappats ned från dess normalnivå till 125 procent, som var nivån vid halvårsskiftet 2016 enligt fondbolagets halvårsredogörelse.

Läs mer: Dagens Nyheter

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar