Falcon polisanmält för saknade PPM-pengar

Jonas Lindmark 2016-10-13 | 18:22
Facebook Twitter LinkedIn

Falcon Funds har bekräftat att fondbolaget har förelagts av finansinspektionen på Malta att följa EU-regelverket och betala tillbaka hela innehavet i bolagets tre fonder till 22.000 PPM-sparare. 650 miljoner kronor har nu betalts tillbaka, men merparten av de 2,4 miljarder kronor som Pensionsmyndigheten hade investerat i Falcons fonder saknas. Starka misstankar om att ekonomisk brottslighet ligger bakom gör att myndigheten även gjort en anmälan till Ekobrottsmyndigheten.
15 juni i år sa Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon Funds och skickade en inlösenorder för att få tillbaka alla pengar som var investerade. Istället för att följa gällande lagar och regelverk som säger att en säljorder måste respekteras så har Falcons företrädare överklagat Pensionsmyndighetens beslut till f

lera domstolar, men förlorat i samtliga instanser som prövat frågan. Enligt myndigheten har Falcon Funds dessutom gjort skadliga investeringar och överdrivit värdet på fonderna, så de 22.000 PPM-spararna kommer att få minskade marknadsvärden på sina PPM-konton.

För att förhindra att detta händer igen har Pensionsmyndigheten påbörjat ett arbete för att ytterligare stärka skyddet för premiepensionsspararna. Detta innefattar både åtgärder som myndigheten råder över, men också sådana förslag som kräver lagändringar.

Läs mer: Pensionsmyndigheten

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar