SEB backar från sin svarta lista

Jonas Lindmark 2017-06-17 | 8:52
Facebook Twitter LinkedIn

Fem dagar efter att SEB lanserat en svart lista med 40 stora utländska börsföretag gör kritik som påpekar att uteslutningarna är ett politiskt ställningstagande mot Israel att fondbolagets styrelse ändrar beslutet och fonderna får åter investera i dessa företag. På listan som skapats av rådgivaren ISS-Ethix fanns bland andra Shell, Renault, HP och flera israeliska företag.

Orsaken till att SEB backar är att bankens beslut fick uppmärksamhet i en politisk diskussion: "Vi vill inte landa i en politisk situation som vi såg eskalerade under veckan. Därför tar vi ett halvt steg tillbaka och ser över modellen för exkludering" säger Hans Ek, ägaransvarig på SEB Fonder, till SvD Näringsliv.

[det är helt självklart att när svartlistning av företag baseras på politiska åsikter

om vilka varor och tjänster börsföretag får leverera i länder som drabbats av militära konflikter, då blir detta en del av den politiska debatten. Många andra internationella börsföretag har kunder i Israel, även svenska. SEB Fonder verkar behöva tänka igenom de grunläggande principerna för sitt etiska agerande. -JL]

Läs mer: Svenska Dagbladet

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar