Det knakelibrakar när fondelefanterna rör sig

Jonas Lindmark 2017-09-11 | 13:32
Facebook Twitter LinkedIn

De fyra största aktiefonderna med fokus på svenska småbolag har totalt 76 miljarder kronor i förvaltat kapital, vilket är nästan lika mycket som hela börsvärdet på samtliga aktier på Stockholmsbörsens Small Cap-lista, 79 miljarder. Och tillsammans har de fyra största - Lannebo, Handelsbanken, Didner & Gerge och Swedbank Robur - dubbelt så stor fondförmögenhet som övriga 25 småbolagsfonder tillsammans, skriver SvD Näringsliv.

Därför finns det inte tillräckligt med småbolagsaktier för att fylla fonderna och särskilt de fyra största köper även aktier i börsbolag som är noterade på Stockholmsbörsens Large Cap-lista, till exempel Trelleborg, Husqvarna, Tele2 och Saab. Regeln som fonderna brukar följa är att företagets börsvärde inte får vara större än 1 procent av Stockholmsbörsen

sammanlagda börsvärde när aktier köps, vilket gör att gränsen för vad som är ett "småbolag" idag går vid ett börsvärde på drygt 60 miljarder kronor.

Läs mer: Svenska Dagbladet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar