Hälften av PPM-fonderna försvinner

Jonas Lindmark 2018-06-27 | 16:46
Facebook Twitter LinkedIn

Nya krav gör att ungefär hälften av fonderna kommer att försvinna från fondtorget för premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM). Förutom de tidigare allmänt diskuterade kraven att fonderna kommer att behöva ha 3 års historik (saknas hos 64 av dagens PPM-fonder) och innehålla 500 miljoner kronor i kapital från externa investerare förutom PPM (drabbar cirka 210 fonder), så informerar Pensionsmyndigheten nu att minimikravet för hållbarhet är att följa FN:s regler Principles för Responsible Investment (UN PRI, som fondföretag med drygt 50 PPM-fonder inte undertecknat) och att fondbolagen kommer att krävas på extra avgifter för granskning av fondförvaltare och information om fonder (vilket gör premiepensionen till en förlustaffär rent ekonomiskt för cirka 100 fonder med minst antal PPM-v

äljare).

Sammanlagt gör de nya reglerna att ungefär hälften av dagens 853 PPM-fonder kommer att lämna fondtorget, om deras fondbolag inte lyckas anpassa sig. Lagändringarna ovan träder i kraft den 1 november 2018, men fondbolagen har på sig till årsskiftet att ansöka om att delta enligt de nya reglerna. Redan den 1 juli införs dessutom krav att en begäran om fondbyte ska vara egenhändigt undertecknad av den enskilde pensionsspararen, samt förbud mot telefonförsäljning av tjänster med anknytning till PPM.

Läs mer: Pensionsmyndigheten

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar