FI sågas för jakt på sparare

Jonas Lindmark 2018-07-06 | 7:53
Facebook Twitter LinkedIn

Banker och marknadsplatser som anmäler marknadsmissbruk till Finansinspektionen (FI) anser att myndigheten sedan februari 2017 har gett privatpersoner straff som är orimligt hårda och otydliga, skriver DI. Ett extremfall är en person som fick 120.000 kronor i sanktionsavgift för en liten aktieaffär som gav 332 kronor i vinst. Dels anser kritikerna att straffen är orimligt hårda: en domstol dömde nyligen till 7.500 kronor i dagsböter för grovt insiderbrott, samtidigt kan FI kräva 200.000 kronor i böter för egenhandel (aktieaffär där köpare och säljare är samma person). Dels är informationen från FI bristfällig, eftersom besluten inte ger vägledning hur folk ska bete sig för att inte göra fel.

”Man silar mygg och sväljer kameler. Jag inte har sett FI göra någonting mot den typ av

handel som högfrekvenshandlarna gör konstant i aktiemarknaden, där man visar likviditet som inte finns. Det har skadat förtroendet för börsen långt mycket mer än enpetarna” säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold till DI.

Läs mer: Dagens Industri

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings