Resona kan vara första steget

Fortsatta besvikelser har dragit Tokyobörsen nedåt, trots att kriget i Irak är slut. Men regeringens räddning av Resona kan vara första steget i en serie reformer.

Jonas Lindmark 2003-05-23 | 15:14
Facebook Twitter LinkedIn
Lördag 17 maj avslöjade Resona, Japans femte största bank, att dess revisorer vägrar att godkänna bankens balansräkning. Därmed tvingades regeringen att ingripa. Resultatet är att det verkar som att banken är på väg att nationaliserat. Staten skjuter till 2000 miljarder yen, motsvarande 133 miljarder kronor, vilket borde ge en statlig ägarandel på ungefär 80 procent i Resona.

Exakt vad som kommer att hända med Resona är dock oklart. Vilseledande beskrivningar i japanska media och oklara politiska uttalanden gör det svårt för utomstående att avgöra vad som är yta och vad som är substans. Det finns därför olika tolkningar av vad regeringens hantering av Resona innebär för framtiden. En är att nationaliseringen av Resona är ett medvetet första steg i en serie åtgärder från regeringen

för att reformera den japanska finanssektorn. En annan är att skattepengar har skänkts bort till Resonas ägare och att överkapaciteten i banksektorn kommer att finnas kvar.

Vissa ekonomer har länge hävdat att hela det japanska banksystemet är bankrutt, på grund av enorma mängder dåliga lån som gått till övervärderade fastigheter och olönsamma företag, och att den enda lösningen är nationalisering av bankerna. Detta kan bli verklighet, om Resona faktiskt nationaliseras och fler banker framöver tvingas erkänna att deras kapitaltäckning är för låg.

Politisk maktkamp avgörande

Men den politiska maktkampen står i vägen. Det är främst ekonomiminister Heizo Takenaka som har kämpat för att skärpa kraven på bankernas redovisning. I september kommer dock nyval av partiledare för regeringspartiet LDP och då kan premiärminister Junichiro Koizumi tvingas offra Takenaka för att behålla jobbet. Annars hotar ett extra parlamentsval i höst, med osäker utgång.

Aktiemarknaden verkar tveksam, Tokyobörsen har fallit under den första veckan efter att Resona-räddningen blev känd. Det kan tolkas på flera sätt, till exempel att investerarna tror att en nationalisering av bankerna är dåligt för aktieägarna, eller att investerarna är besvikna över att regeringen ännu en gång visat brist på mod att genomföra entydiga åtgärder.

Den politiska utvecklingen, särskilt när det gäller ekonomiska reformer, är avgörande i Japan. Nästa avgörande händelse är, som sagt, valet av ledare för regeringspartiet LDP i september. Den nuvarande premiärministern Junichiro Koizumi har argumenterat för reformer sedan han valdes våren 2001. Frågorna är nu om han håller fast vid sitt reformprogram och om han i september lyckas besegra sina motståndare inom LDP.

Även för Tokyobörsens framtid är den politiska utvecklingen avgörande. På grund av fortsatta besvikelser, senast svaga åtgärder av den nya ledningen för den japanska centralbanken, har Tokyobörsen till skillnad från världsindex fortsatt nedåt trots att kriget i Irak är slut. Investerare som tror att reformvännerna ledda av premiärminister Koizumi i år äntligen kommer att lyckas öka förändringstakten, har därför rimligen just nu ett bra köptillfälle.
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar