Högre räntor kan skada återhämtningen

Obligationsräntorna i USA har rusat uppåt från bottenrekorden i mitten på juni. Samtidigt har aktiemarknaderna världen runt tappat farten, efter uppgången under andra kvartalet.

Jonas Lindmark 2003-08-07 | 15:51
Facebook Twitter LinkedIn
I juli har aktiemarknaderna runt om i världen tappat farten, efter rallyt första kvartalet. MSCI världsindex steg 2 procent under juli men har tappat lika mycket de första dagarna i augusti. Sedan årsskiftet har världsindex stigit 10 procent räknat i dollar, men dollarkursen har samtidigt fallit nästan lika mycket, vilket gör att världsindex i kronor bara har stigit 3 procent i år.

Högkonjunkturen är på väg

Fallande priser på obligationer i USA (som innebär högre räntor) har varit ett dominerande samtalsämne för investerare under sommaren. Från bottennoteringen på 3,1 procent i mitten på juni har räntan på amerikanska 10

-åriga statsobligationer stigit till omkring 4,4 procent. Detta har orsakat en debatt om högre långräntor skadar återhämtningen i amerikansk ekonomi. Vissa är oroliga, medan andra anser att högre räntor helt enkelt är ett tecken på att högkonjunkturen är på väg och att inflationen troligen kommer att stiga framöver.

I Europa har aktiemarknaderna fortsatt att svänga kraftigt. Några goda nyheter har dock kommit, till exempel har tyska Ifo Business Climate Index stigit i både för östra och för västra Tyskland. Enligt rapporten från Ifo kommer inga positiva impulser från omvärlden, men den inhemska efterfrågan verkar stärkas både för investeringsvaror och inom detaljhandeln. Frankfurtbörsen var också en av vinnarna under juli med en uppgång på 6 procent, räknat i dollar.

En av de viktigaste frågorna i Euroland just nu är ”stabilitetspakten” inom EU, som möter fortsatt kritik. Den 14 juli krävde Frankrikes president Jacques Chirac att budgetreglerna mildras, så att ytterligare offentligt stöd kan ges i de länder som lider av lågkonjunktur. Bara ett par dagar tidigare föreslog Gerhard Schroder, förbundskansler i Tyskland, att centralbanken ECB skulle agera för att sänka värdet på euron. ECB har dock avstått från att försöka påverka valutakurserna och styrräntan behölls oförändrad på 2 procent vid mötet 31 juli.

Aktiemarknaderna i Japan och resten av Asien har utvecklats väl den senaste tiden. Regionen tjänar på om USA lyckas åstadkomma en stark återhämtning i den ekonomiska tillväxten, särskilt gäller det exportföretagen.

Ränteuppgången en risk

En nyckelfråga är om stigande långräntor i USA kommer att ge lägre företagsvinster och därmed fallande aktiekurser. Morgan Stanley, en av de största amerikanska mäklarfirmorna, skriver i en färsk kommentar att ”Omkring 80 procent av vinsttillväxten i år kommer från finansbranschen, som tjänat på fallande obligationsräntor under första halvåret. Ränteuppgången innebär därför en stor risk för vinsterna framöver.” Men, som sagt, kan stigande räntor också ses som ett tecken att konjunkturuppgången har börjat, vilket ger företagen bra förutsättningar att sälja sina varor och tjänster med oförändrade eller förbättrade marginaler.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar