Uppvärdering av New York

Trots statistik som visar fortsatt försvagning i USA-ekonomin så har börserna i New York utvecklats starkt hittills under andra kvartalet. Fallande dollarkurs är en viktig förklaring.

Jonas Lindmark 2007-05-10 | 11:41
Facebook Twitter LinkedIn
Den branta börsuppgången i New York som inleddes i augusti förra året bröts av oron i månadsskiftet februari/mars. Men i slutet på mars inleddes en ännu brantare återhämtning som givit en uppgång på 10 procent på bara två månader. Hela uppgången hos MSCI USA-index på 6 procent räknat i dollar hittills under år 2007 har skett under andra kvartalet.

Samtidigt har dock dollarkursen fallit tillbaka. Under första kvartalet stärktes dollarn från 6,85 till 7,00 kronor, men under april kom en brant försvagning ned till som lägst 6,69 kronor. Även mot euron har dollarn åter försvagats under april och nått nära bottenrekordet 1,37 dollar per euro i december 2004. Ur svenskt och europeiskt perspektiv har därför trendbrottet på USA-börserna inte alls varit lika tydligt.

rticleAD">

Svag statistik

I bakgrunden finns statistik som visar en fortsatt försvagning i den ekonomiska tillväxten i USA. Enligt den första preliminära rapporten var BNP-tillväxten under första kvartalet bara 1,3 procent (något jag varnade för redan i mars i ”Fortsatt lågkonjunktur i USA”).

Inflationen och byggsektorn fortsätter också att oroa. FOMC-mötet i går gav beskedet att centralbanken Fed fortsätter att hålla styrräntan oförändrad på 5,25 procent. Oron för ökad inflation står kvar som det främsta hotet (länk ovan till höger).

Fyndköp

En förklaring till uppgången på USA-börserna är rimligen fyndköp. Dollarnedgången gör att amerikanska aktier blir billigare både för utländska placerare och jämfört med konkurrenter i Europa. Dessutom har de amerikanska storföretagen i snitt ungefär en tredjedel av sin verksamhet utomlands, så fallande dollarkurs betyder att vinster och tillgångar utomlands blir mer värda omräknade till dollar.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar