IT-fonder bland sommarens vinnare

Under sommaren har amerikanska IT-aktier varit vinnare och flera IT-fonder har stigit trots att de svenska aktiefonderna i snitt backat 11 procent.

Jonas Lindmark 2008-08-27 | 13:26
Facebook Twitter LinkedIn
Många av de svenska fondspararnas favoriter har rasat rejält under sommaren. Sverigefonderna har i snitt backat 14 procent de senaste tre månaderna (räknat fram till 26 augusti). Rysslandsfonder registrerade i Sverige har samtidigt rasat hela 26 procent. Även globalfonderna har backat, men bara 8 procent. Och i snitt är nedgången för svenska aktiefonder under sommaren 11 procent.

Det finns förstås undantag som gått mot strömmen. Allra bäst under sommarens börsras har återhämtningen varit för East Capital Turkiet, som stigit 16 procent de senaste tre månaderna (fast nedgången sedan årsskiftet är ändå 32 procent). Även de svenska läkemedelsfonderna är vinnare, i snitt plus 10 procent under sommaren.

Contura på plats 10

Men därefter, på plats 10 bland 410 svenska aktiefonder, kommer Swedbank Robur Contura (den populäraste fonden i PPM-valet hösten 2000 och fortfarande Sveriges största IT-fond). Även i övrigt har IT-fonderna klarat sig bra, värdeminskningen är i snitt bara 3 procent de senaste tre månaderna.

Jämfört med världsindex började överavkastningen under juni, då IT-aktier klarade den ökade pessimismen bättre än flertalet andra aktier. Bakgrunden är att det under juni kom allt tydligare tecken på en tvärnit för konjunkturen i Europa. Även i Sverige har den ekonomiska tillväxten helt tappat farten, vilket betyder att svenska IT-aktier i allmänhet klarat sig sämre än amerikanska. Därför är fonder med en stor andel USA-aktier vinnare.

USA-dollarns återvunna styrka under augusti är en viktig förklaring, som ligger bakom den branta uppvärderingen av IT-fonderna ur ett svenskt perspektiv. Från 5,96 kronor den 23 juli steg dollarn på bara fyra veckor till 6,38 kronor. Denna uppgång på 7 procent motsvarar hela uppgången för USA-fondernas kurs i svenska kronor under samma period. Räknat i dollar är börserna i New York oförändrade under augusti. En brant nedgång för många råvarupriser under sommaren kan också ha bidragit till att vinstutsikterna ljusnat för vissa hårdvarutillverkare.

Stockholm förlorare

Resultatet är att bland IT-fonderna är det de som främst investerar på Stockholmsbörsen som är sommarens förlorare. Klart sämst har utvecklingen varit för Banco Teknik & Innovation som tappat 13 procent på tre månader och Cicero Time som rasat 15 procent. Samtidigt har som sagt Contura och andra fonder som främst köper IT-aktier i USA lyckats stiga i värde under sommaren. Detta visar att land just nu verkar vara viktigare än bransch för att förklara aktiefondernas avkastning.

Notera dock att sommarens trend var den motsatta mot under första kvartalet. Då var svenska IT-aktier vinnare relativt sett och tappade betydligt mindre i värde än konkurrenterna i USA, troligen delvis för att dollarn försvagades under denna period. Då var det främst fonder som investerar i mindre amerikanska IT-bolag som var förlorare och dessa fonder ligger fortfarande i botten räknat sedan årsskiftet. Allra sämst hittills under 2008 har utvecklingen varit för SEB Internetfond, trots att fonden tillhör vinnarna under augusti.

Framtiden ser ut att bli fortsatt skakig. De närmaste veckorna väntar investerare världen över på rapporterna för tredje kvartalet, som börjar publiceras i mitten på oktober. Mönstret de senaste veckorna är att även relativt små nyheter får stort genomslag, vilket visar att nervositeten är stor och att placerarna behöver ytterligare fakta innan de nya trenderna blir tydliga.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar