Tyskland lyfter Östeuropa

Höga energipriser lyfter Moskvabörsen, medan Centraleuropa får draghjälp av Frankfurtbörsen. Nu finns risk att optimismen åter blivit för stor, så riskspridning ger en tydlig fördel.

Jonas Lindmark 2012-04-02 | 17:04
Facebook Twitter LinkedIn

Under första kvartalet är Östeuropa bland vinnarna. Många investerare verkar ha varit överens i början av året om att det då var ett bra köptillfälle (se ”Sju förlorade år för Östeuropafonderna”, länk till höger).


Rysslandsfonderna har klättrat 18 procent första kvartalet, medan fonder som placerar i övriga Östeuropa i snitt stigit 14 procent. Genomsnittet för globalfonder är 8 procent uppgång under årets tre första månader, så skillnaden är stor.


Moskvabörsen har dock backat mer de senaste två veckorna, men nedgången på nästan 10 procent från toppen kan vara normal vinsthemtagning efter en brant uppgång. Presidentvalet 4 mars gav som väntat segern till Vladimir Putin med 64 procent av rösterna, drygt tre gånger fler än närmaste konkurrenten. Oljepriserna är kvar på en hög nivå, vilket säkrar skatteintäkterna ryska staten behöver.


Tyskland drar med sig grannarna


Dyr energi är dock ingen fördel för länderna i Centraleuropa. Här är istället utvecklingen inom EU under första kvartalet en rimlig förklaring till att börserna har utvecklats så bra och stigit mer än de andra tillväxtmarknaderna i Asien och Latinamerika. Under 2011 ökade pessimismen om framtiden för euron kraftigt, men under första kvartalet har EU:s politiker äntligen kommit överens om en uppgörelse för att hantera Greklands statsskuld. Tysklands ekonomi har överraskat positivt och Frankfurtbörsen är vinnare. Världsdelens starkaste exportindustri drar med sig grannländerna uppåt.


I ett längre perspektiv verkar investerarnas inställning till regionen fortfarande avvaktande jämfört med entusiasmen under 2006 och 2007. Även efter det senaste kvartalets uppgång är Morningstars fondindex för alla typer av Östeuropafonder bara tillbaka på samma nivå som hösten 2005. Lägger man in i kalkylen krav på en rimlig avkastning som kompenserar risktagandet, så är det investerare som köpte fondandelar 2004 och tidigare som gjort en bra affär. Med facit i hand är det uppenbart att placerarna var för optimistiska för fem år sedan – betydligt svårare är att säga hur framtiden blir. Politiska överraskningar kommer tyvärr troligen och de brukar vara negativa, så riskspridning på flera länder i en bred Östeuropafond ger en tydlig fördel.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar