Dollarn har lyft läkemedelsfonderna

Ett brant lyft under sommaren visar läkemedelsfondernas beroende av USA, få fonder påverkas så starkt av ändrad dollarkurs. Men kom ihåg att valutor är lättrörliga både uppåt och nedåt.

Jonas Lindmark 2018-08-30 | 18:03
Facebook Twitter LinkedIn

Under tre år från april 2015 till april 2018 var läkemedelsfonder en tråkig placering som inte steg i värde. Världsindex tog däremot ny fart uppåt redan våren 2016 och har utvecklats betydligt bättre. Det senaste halvåret har aktiefonder generellt stigit eftersom euron och USA-dollarn båda stigit med nästan 1 krona, vilket främst beror på att kronan har försvagats.

 

USA-beroende

 

Läkemedelsfonder är särskilt gynnade av detta eftersom de är så USA-beroende. Dels är de största innehav främst aktier noterade i USA, av de tio största innehaven i de svenska läkemedelsfonderna är sju amerikanska. Dels har branschen ungefär hälften av sina intäkter i USA, eftersom både försäljning och priser är extra höga där.

 

Fokus hos fondernas största innehav är dessutom nästan helt på just tillverkning av läkemedel, bland de tio största innehaven är det bara United Health som är verksam i själva sjukvården. Tillsammans gör detta att läkemedelsfonderna är väldigt känsliga för politiska beslut som gäller priserna på läkemedel i USA. Denna risk syns dock inte i fondernas kursutveckling eftersom den är någorlunda konstant, men hotet är minst lika verkligt ändå (mer om detta i ”Konstanta risker är mer osynliga”).

 

Både uppåt och nedåt

 

Som fondsparare är det viktigt att komma ihåg att valutor på kort sikt är lättrörliga både uppåt och nedåt. Efter en ny nedgång de senaste veckorna är svenska kronan åter rekordsvag, troligen delvis beroende på oro inför riksdagsvalet 9 september. Men valresultatet kan mycket väl bana väg för en mer tillväxtvänlig regering, något som direkt borde påverka kronans värde (se ”Riksdagsvalet kan ge Sverigefonderna lyft”, länk ovan till höger).


Xvaluta Xläkemedelsfonder

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar