Bara 10 % tror på V-kurva

90 procent av världens fondförvaltare har givit upp hoppet om en snabb återhämtning i USA, visar Merrill Lynch senaste undersökning.

Jonas Lindmark 2001-03-14 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Varje månad genomför Merrill Lynch en global enkätundersökning, där fondförvaltare runt om i världen svarar på en mängd frågor och ger prognoser för framtiden. Deras undersökning är den enda i sitt slag.

Den senaste undersökningen genomfördes mellan den 2 och 7 mars. Totalt har den här gången experter hos 222 olika kapitalförvaltare svarat, som tillsammans förvaltar 8644 miljarder dollar. Av de 222 är det 28 som tillhör amerikanska kapitalförvaltare, medan 61 hör hemma i Storbritannien, 70 i resten av Europa och 29 i Japan.

Bara 10% tror på snabb återhämtning

En av de tydligaste slutsa

tserna av den senaste undersökningen är att få förvaltare nu tror på en snabb återhämtning för tillväxten i den amerikanska ekonomin. Bara 10 procent av de 222 tror på en V-kurva, definierat som ”snabb återhämtning i BNP-tillväxt”.

64 procent tror på en U-kurva, definierat som ”svag tillväxt, återhämtning börjar mot slutet av år 2001”. 18 procent är ännu mer pessimistiska och tror på en L-kurva, definierat som ”fortsatt svag tillväxt i 12 månader”. En variant på detta är de 7 procent som tror på en W-kurva, definierat som ”inledande återhämtning, följd av ny motgång”.

Amerikaner extra pessimistiska

De 28 amerikanska fondförvaltare som har tillfrågats är extra pessimistiska. Bara 18 procent (5 stycken) tror att den amerikanska ekonomin kommer att stärkas de närmaste 12 månaderna. De anser i snitt att sannolikheten för en recession (minst två kvartal med negativ tillväxt) i USA är 45 procent.

Slutsatsen av ovanstående är att en klar majoritet av fondförvaltare runt om i världen nu har givit upp hoppet om den prognos som dominerade för ett halvår sedan – en ”mjuklandning” i USA med fortsatt god vinstutveckling för börsföretagen. Extra oroande är att de amerikanska förvaltarna, som rimligen har bäst kunskap om utvecklingen i USA är mer pessimistiska än genomsnittet.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar