Dyra aktier tycker fondförvaltarna

Enligt Merrill Lynch senaste undersökning tror nästan alla fondförvaltare på en starkare global ekonomi det närmaste året, men bara 27 procent tror att aktier ger över 10 procent avkastning. Aktierna är redan dyra i förhållande till vinsterna.

Jonas Lindmark 2002-03-19 | 20:22
Facebook Twitter LinkedIn
I dag offentliggjordes Merrill Lynch senaste undersökning av fondförvaltarnas framtidstro, som gjordes mellan 7 och 14 mars. Den här månaden kommer svaren från 266 fondförvaltare runt hela världen, som tillsammans förvaltar cirka 5.000 miljarder kronor.

Precis som tidigare tycker jag att den mest intressanta frågan är ”Vilken aktiemarknad tycker du, relativt de andra, är mest övervärderad och vilken är mest undervärderad?” Andelen fondförvaltare som svarar att USA-aktier är mest övervärderade slog rekord förra månaden, men backade nu från 62 till 59 procent. Men det är fortfarande långt ned till Japan på andraplatsen, som 18 procent anger som dyrast aktiemarknad.

Euron har återhämtat

Mest undervärderad aktiemarknad är för fjärde månaden i rad ”emerging markets”, alltså Asien, Latinamerika och Östeuropa. Andelen är oförändrat 37 procent, upp från 19 procent i oktober. Tidigare var det Europa som flest pekade ut som billigast, men den andelen har minskat till 21 procent. Fortfarande är Europa dock tvåa, medan bara 6 procent anger USA som favorit.

Bland de tre stora valutorna har euron återhämtat sin starka ställning hos fondförvaltarna, 56 procent (47 i februari) som anger euron som favoritvaluta, mot 31 procent (40 i februari) för dollarn. Minst populär bland de stora valutorna är ända sedan i april förra året den japanska yenen.

Aktierna är redan dyra

Även i mars är det ganska få (27 procent, mot 36 procent i november) som tror att aktier globalt sett kommer att ge över 10 procent avkastning det kommande året. Det är dock en liten ökning från i januari, då bara 23 procent trodde på tvåsiffrig avkastning.

Läser man vidare i undersökningen så upptäcker man problemet: Aktierna är redan dyra i förhållande till vinsterna (p/e-talen är höga). För netto 92 procent, den högsta nivån på två år, tror att den globala ekonomin kommer att förbättras det kommande året och netto 88 procent tror att företagens vinster kommer att stiga, men ändå tror de flesta fondförvaltarna bara på en svag ökning av aktiekurserna.

Förklaringen är rimligen att aktiemarknaderna steg så kraftigt under fjärde kvartalet förra året, vilket innebär att förvaltarna anser att förbättringarna i ekonomi och vinster det här året redan är intecknade i dagens aktiekurser. Detta bekräftas av svaret på frågan om den globala aktiemarknaden är rätt värderad. 21 procent svarar ”övervärderad”, 24 procent svarar ”undervärderad” och 53 procent svarar ”rätt värderad”.

Notera att man knappast kan få säkra prognoser med denna typ av undersökning, även om alla svarar ärligt, eftersom man frågar alla typer av fondförvaltare, både bra och dåliga. Men majoritetens svar ger en bild av vad ”marknaden” just nu tror om framtiden.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar