Små ändringar i framtidstron

Fondförvaltarna fortsätter att vara försiktiga, enligt Merrill Lynch undersökning. Rekordmånga anger USA-aktier som mest övervärderade, medan japanska aktier har blivit lite mer populära. Ändringarna sedan i april är små.

Jonas Lindmark 2002-05-15 | 10:53
Facebook Twitter LinkedIn
"Global Fund Manager Survey" heter en undersökning som den amerikanska investmentbanken Merrill Lynch gör varje månad för att ge besked om fondförvaltarnas framtidstro, Den senaste gjordes mellan 2 och 9 maj och resultaten offentliggjordes i går. Den här månaden kommer svaren från 293 fondförvaltare runt hela världen, som tillsammans förvaltar cirka 7.500 miljarder kronor.

Merrill Lynch har sedan i höstas beräknat ett medelvärde, kallat SMC-indikatorn (Stock Market Conditions). Det sammanfattar resultatet av 15 frågor och visar vad fondförvaltarna totalt sett tycker om aktier. Detta index var högst i november (19,4) och låg stabilt under första kvartalet (mellan 12,1 och 13,2) men föll kraftigt i april (till 7,2).

Återhämning i maj

I maj har SMC-indikatorn återhämtat sig något till 9,2 vilket enligt Merrill Lynch visar att framtidsutsikterna för aktier har stabiliserats. Återhämtningen beror på att oron för höjda räntor har minskat, plus att värderingen av aktier ses som något mer rimlig. Men både attityder och vinstförväntningar har försämrats något, vilket visar att fondförvaltarna fortsätter att vara försiktiga.

På frågan om aktiemarknaderna kommer att befinna sig högre eller lägre om 12 månader, svarar nu 25 procent (22 procent i april och 27 procent i mars) att uppgången kommer att bli över 10 procent. Andelen som tror på nedgång har legat stadigt strax under 10 procent hela året. Och majoriteten svarar som vanligt ”lite högre, ensiffrig uppgång”.

Bland de enskilda frågorna tycker jag, precis som tidigare, att den mest intressanta frågan är ”Vilken aktiemarknad tycker du, relativt de andra, är mest övervärderad och vilken är mest undervärderad?” Andelen fondförvaltare som svarar att USA-aktier är mest övervärderade nådde i maj nytt ”all-time-high” 63 procent. Och det blev ännu längre ned till Japan på andraplatsen, som 11 procent nu anger som dyraste aktiemarknad.

Japan tvåa

Mest undervärderad aktiemarknad är för sjätte månaden i rad ”emerging markets”, alltså Asien, Latinamerika och Östeuropa. Andelen ökade en aning från 36 i april till 38 procent nu, och har stigit rejält från 19 procent i oktober. Tidigare var det Europa som flest pekade ut som billigast, men den andelen har minskat till 17 procent. Samtidigt har Japan övertagit andraplatsen, 21 procent anger japanska aktier som mest undervärderade, vilket rimligen hänger ihop med en positiv utveckling på Tokyobörsen de senaste månaderna. Bara 5 procent anger USA som favorit.

Notera att man knappast kan få säkra prognoser med denna typ av undersökning, även om alla svarar ärligt, eftersom man frågar alla typer av fondförvaltare, både bra och dåliga. Men majoritetens svar ger en bra bild av vad ”marknaden” just nu tror om framtiden.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar