Robur är årets stjärnbolag

Robur är 2003 helt överlägsen de andra svenska bankerna och försäkringsbolagen. Med 5 av 17 stjärnförvaltare är titeln "Årets stjärnbolag" självskriven.

Jonas Lindmark 2004-01-19 | 0:14
Facebook Twitter LinkedIn
Guld globalfonder, guld Sverigefonder, silver småbolagsfonder och brons Rysslandsfonder – medalj i fyra av fem kategorier. Så överlägset har inget fondbolag tidigare varit i tävlingen "Årets stjärnförvaltare". Normalt är det stor spridning mellan fondbolagen, vilket visar att det finns duktiga fondförvaltare på många håll i fondbranschen.

Huvudsyftet med "Årets stjärnförvaltare" är också att peka ut duktiga individer i fondbranschen, fondförvaltare som förtjänar extra uppmärksamhet. I år finns fem av dessa hos Robur. Det bevisar inte att alla Roburs fonder är bra eller att alla förvaltare är duktiga hos Robur. Däremot visar det att Robur har lyckats skapa en bra miljö, som gör att duktiga förvaltare trivs och kan göra ett bra jobb.

Robur är den tredje vinnaren av utmärkelsen "Grand Prix – Årets Stjärnbolag" enligt regelverket, paragraf 10. För tre år sedan var det Carnegie som vann, året därefter var det inget fondbolag som utmärkte sig tillräckligt och förra året vann Aktie-Ansvar.

Robur tar som sagt segern på ett mycket övertygande sätt. Med fyra medaljer och nio poäng är det långt ned till tvåan. Som tabellen nedan visar är det inget annat fondbolag som tagit mer än tre medaljpoäng. Delvis beror det på att Dagens Industri och Morningstar i år minskat antal kategorier från sju till fem. Därmed finns inte lika många medaljer att fördela, men trots det har Robur tagit fler medaljpoäng än tidigare vinnare.

Fondföretag Summa poäng
år 2003
Robur 9
East Capital 3
Enter 3
Odin 3


Kontrasten mot förra året är slående. Det lilla fondbolaget Aktie-Ansvar har bara fyra fonder som då innehöll 1,4 miljarder kronor. VD Stefan Carlenius är även förvaltare av alla fyra fonder, som är helt inriktade på svenska placeringar.

Föreningssparbankens fondföretag Robur har cirka 80 fonder som tillsammans innehåller ungefär 240 miljarder kronor. 60 personer arbetar med analys och förvaltning och det är fem av dessa som har lyckats så bra med en av sina fonder under år 2003 att de nu är utsedda till "Årets stjärnförvaltare". De fyra fonder som presterat toppresultat (Export, Privatisering, Ryssland och Sverige Småbolag) är inte förvaltarnas enda och inte heller bland Roburs största, men det är fonder med en tydlig profil och specialiserad inriktning.

Enligt Roburs VD Anders Ek är förklaringen till att såpass få kunder har valt dessa fonder, trots att de presterat bra även tidigare år, att de flesta av Roburs kunder har andra behov och önskemål, i första hand breda fondprodukter. Förklaringen till att de specialiserade fonderna lyckats så bra är en långsiktig uppbyggnad av förvaltningen:

"Robur är ett av de få fondbolag som inte har dragit ned under börsnedgången, tvärtom har vi anställt 7-8 till inom förvaltningen. Vi har sparat på allt utom förvaltningen, men där har vi istället strukturerat processen, satsat på egen analys och gjort vår analys till utgångspunkt för förvaltningen" säger Anders Ek.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar