Europa vinnare första halvåret

Specialiserade fonder som placerar i Europa är vinnare första halvåret 2011. Förlorare är Afrikafonder, guldfonder, Indienfonder och andra högriskplaceringar.

Jonas Lindmark 2011-07-07 | 16:52
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstars fondindex blev idag uppdaterade per 30 juni. Detta extra rättvisa sätt att jämföra fonder som säljs i Sverige har en egen sida som finns under ”Verktyg” här på Morningstars sajt.


Resultatet under första halvåret 2011 är att snittet för alla aktiefonder backat 2,8 procent, vilket är nästan exakt lika mycket som snittet för både globalfonder och Sverigefonder. Men spridningen i övrigt är stor.


Europa


Vinnare är flera olika typer av specialiserade Europafonder, särskilt då investeringar i den centrala delen av Euroland. I topp bland kategorierna är fondindex för ”Tyskland, små/medelstora bolag” och ”Spanien” som båda klättrat 9 procent. Även landfonder som placerar i storbolag i Tyskland och Frankrike har utvecklats starkt. Detta är rimligen en revansch efter svag utveckling under 2010 och inte helt oväntat (se min krönika ”Revansch för Europa under 2011”, länk ovan till höger).


Förlorare är istället ett stort antal olika typer av högriskfonder. Generellt har utvecklingen under första halvåret 2011 varit sämst för fondindex som steg extra mycket under 2009 och 2010. Afrikafonder, guldfonder, Turkietfonder, Indienfonder, Asienfonder, Latinamerikafonder – listan är lång på fondtyper som har backat mer än en genomsnittlig Sverigefond eller globalfonder.


Morningstars fondindex räknas en gång per månad med en veckas fördröjning, vilket krävs för att jämförelsen mellan fonder ska bli så rättvis som möjligt. Vissa fonder rapporterar sina andelskurser med flera dagars eftersläpning och många rapporterar bara andelskurser en gång per månad. Därför är det endast avkastningar per månadsslut som är rättvisa att jämföra.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar