Brant ökat intresse för strategisk beta

27 nya börshandlade fonder med strategiska index har lanserats i Europa under första halvåret. Förvaltat kapital är fyra gånger större än 2012 och vinnare är Ishares samt fonder inriktade på hög direktavkastning.

Jonas Lindmark 2016-09-15 | 13:17
Facebook Twitter LinkedIn

Börshandlade indexfonder (ETF) och andra börshandlade sparprodukter brukar på engelska tillsammans kallas "exchange traded products" (ETP). De är främst populära bland professionella förvaltare, eftersom de snabbt och billigt ger möjlighet att öka exponeringen mot många olika typer av investeringar, men de senaste åren har de blivit lite vanligare även bland aktiva småsparare.


Allt fler av dessa ETP har förvaltningsstrategier som baseras på specialkonstruerade index som försöker överträffa vanliga börsindex. Exempel är index som enbart innehåller aktier i bolag med hög direktavkastning eller med låg volatilitet hos aktiekursen. Säljarna kallar ofta detta för "smart beta", men Morningstar har valt den mer neutrala benämningen "strategisk beta".


Guide med olika grupper


För två år sedan lanserade Morningstar en ny indelning av strategisk beta ETP i ett drygt dussin olika grupper. Därmed blev det lättare att jämföra liknande fonder med varandra och att hitta de alternativ som erbjuder lägst avgifter. Nu har årets upplaga av Morningstars globala guide publicerats (länk till höger).


Totalt fanns 1123 strategisk beta ETP i världen per 30 juni 2016, som tillsammans förvaltar 550 miljarder USA-dollar. De är populärast i USA, där de innehåller 22 procent av kapitalet i alla typer av ETP.


Ökar snabbt i Europa


Här i Europa har intresset för strategisk beta-förvaltning ökat snabbt och lockade förra året fondföretagen att lansera hela 67 nya ETP som följer egna strategiska index, samt ytterligare 27 första halvåret i år. De flesta är inriktade på aktier och den klart största förvaltaren är Ishares. Per 30 juni fanns sammanlagt 40 miljarder dollar i strategisk beta ETP som är registrerade i Europa, vilket är fyra gånger mer än 2012. Fast det är bara 7,5 procent av sammanlagt förvaltat kapital i europeiska ETP.


Fonder som fokuserar på höga utdelningar är den populäraste gruppen. De innehåller hela 43 procent av förvaltat kapital och i gruppen finns sex av de tio största strategisk beta ETP i Europa. Den amerikanska specialisten Ishares har lyckats klart bäst att locka investerare och förvaltar 18 miljarder dollar i 35 olika fonder, vilket ger en marknadsandel på 44 procent.


Avgifterna för strategisk beta ETP är mätt som kapitalvägt snitt något högre i Europa (0,39 procent per år) än i USA (0,29%). Men i USA finns å andra sidan fler riktigt dyra ETP, så den ovägda snittavgiften är lite högre där (0,50%) än i Europa (0,42%). Börshandlade fonder som följer normala börsindex är generellt lite dyrare (ovägt snitt), men de största har låga avgifter så kapitalvägt är strategiskt beta något dyrare. Men skillnaderna mellan olika fonder är betydligt större, så avgörande för investeraren är att noga granska och jämföra avgifterna.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar