Fegisfonder för börsfall

I senaste Privata Affärer rekommenderar Morningstar tio fonder som bör stå emot om USA-börserna fortsätter falla. Tabellen och texten publiceras även här:

Jonas Lindmark 2001-02-28 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn
Avkastning i kronor t o m 19/2-01,
Fond
3 år
%
6 mån
%
Alfred Berg Far East +50 -7
Banco Hedge +56 +7
Carlson American Small Cap +56

="small"> +18

Didner & Gerge Aktiefond +125 +4
Fidelity Consumer Industries ny ny
Folksam Penningmarknadsfond +13 +2
Salusansvar Öhman Safeguard ny -7
Schroder Emerging Ma Debt +76 +7
SEB Lux Bond Euro +15 +11
Skandia Realräntefond +12 +6
Generalindex +49 -21
Världsindex +44 -8


Det finns vinnarfonder även om pessimisterna får rätt. Morningstars analyschef Jonas Lindmark pekar ut tio bra ”fegisfonder”.

Erfarenheten från de senaste fyra årens börsnedgångar är att när USA-börserna faller, då drar de med sig alla andra. Så räntefonder är enda riktigt säkra sättet att undvika att dras med.

Jag har därför valt fem fonder som inte alls placerar i aktier. Allra säkrast är Folksam Penningmarknadsfond som är lika pålitlig som ett bra bankkonto. Skandia Realräntefond ger även skydd i fall centralbankerna väljer att stimulera så mycket att inflationen drar iväg.

Betydligt mer vågad är Schroder Emerging Market Debt, vars förvaltare har lyckats anmärkningsvärt bra. SEB Lux Bond Euro har jag valt för att en majoritet av experterna tror på en starkare euro. Salusansvar Öhman Safeguard kan aldrig förlora mer än 3 procent per kvartal.

Men det är vanskligt att helt lämna aktieplaceringar, även om man tror på en nedgång. För om man har fel och aktiekurserna istället stiger, då är det lätt att bli sittande på läktaren.

Därför har jag även valt ut fem aktiefonder som borde kunna stå emot hyfsat även om USA-börserna faller. Asien är redan lågt värderat och Cazenove har varit en bra rådgivare till Alfred Berg Far East. Banco Hedge tjänar stadigt pengar, har bara backat 1 av 12 kvartal.

Carlson American Small Cap går sin egen väg och har lyckats bra senaste halvåret. Didner & Gerge kan redovisa sex år i rad som vinnare och imponerar det senaste halvåret. Slutligen har jag valt Fidelitys nya fond Consumer Industries, eftersom den främst investerar i konjunkturokänsliga bolag.
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings