Reavinstfonderna borde byta namn

Fonder som försöker tjäna på korta affärer borde byta namn när de blir stora och tröga. Och fondsparare som vill ha en riktig ”Reavinstfond” måste också göra korta affärer.

Jonas Lindmark 2001-03-13 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Flera läsare har de senaste månaderna hört av sig till mig och önskar sig fondförvaltare som gör mer affärer. Inte lutar sig tillbaka och behåller samma innehav.

De har lockats av vinstmöjligheterna med ”daytrading” (att köpa aktier och sedan sälja dem senare samma dag, men inte behålla dem över natten). Den som börjar med en miljon och tjänar en procent per dag har efter ett år (med 250 börsdagar) ökat kapitalet till 12 miljoner kronor.

Men de har också insett att om de inte är ovanligt kunniga och smarta så blir resultatet troligen istället stora transaktionskostnader och många reaförluster. Så lösningen tycker de borde var

a en riktigt duktig fondförvaltare som gör de korta affärerna åt dem.

Var sin ”Reavinst”

Jag kom och tänka på dessa önskemål när två fondbolag, Catella och Handelsbanken, nästan samtidigt skickade sin färska årsrapport för år 2000 till mig. Båda har nämligen var sin fond som heter ”Reavinst” som påstår att de gör just ovannämnda.

Handelsbanken startade sin Reavinstfond 1988 och i början på 1990-talet var fonden en vinnare. Fondens förvaltare Gustaf Sjögren blev känd som en person med näsa för korta affärer. Men framgångarna plus massiv marknadsföring lockade till sig mängder av nya fondsparare och fonden svällde från 280 miljoner kronor i december 1993 till 5.156 miljoner i december 1997. Då hade framgången jämfört med index sedan länge upphört. Fonden var alldeles för stor.

Gustaf startade Catella

Gustaf Sjögren lämnade Handelsbanken och blev VD för nystartade Catella Fonder. Han tog med sig den gamla affärsidén och startade Catella Reavinstfond i februari 1998. De första två åren hade fonden en fantastiskt fin utveckling och lockade många nya kunder. Men det senaste året har fonden utvecklats klart sämre än index och det har blivit uppenbart att den tidigare överavkastningen främst berodde på en stor andel aktier i IT- och andra tillväxtaktier.

Ändå har Catella Reavinst lockat många kunder. December 1998 var fondförmögenheten 406 miljoner kronor, nu vid årsskiftet hade den ökat till 2.479 miljoner.

Och det är det som är problemet. Det är mycket svårare att tjäna pengar på korta affärer om man förvaltar över en miljard kronor, för då kommer de affärer förvaltaren gör hela tiden att påverka aktiekurserna åt fel håll.

Snittet var 71 procent

Både Handelsbanken och Catella har därför slutat att fokusera på korta affärer. Handelsbankens Reavinstfond rapporterar en omsättningshastighet på 70 procent under år 2000, medan Catella ligger lite högre, 106 procent.

Det betyder att ingen av dem är i närheten av en ”daytrader”. Handelsbanken behåller i snitt en aktie i 521 dagar och Catella behåller dem i 344 dagar (om man bortser från att Fondbolagens Förening valt en vilseledande definition av omsättningshastighet som räknas på det lägsta av summa köp och summa sälj).

Genomsnittet för samtliga aktiefonder under år 1999 var 71 procent enligt Affärsvärlden (se ”Snabbare snurr”, länk ovan till höger). Handelsbankens Reavinstfond är alltså precis lika ”långsiktig” som snittet för alla kollegor, inklusive fonder som investera långt utanför Sveriges gränser.

Borde byta namn

Båda dessa ”reavinstfonder” borde byta namn. Handelsbanken borde ta bort formuleringen ”Målet är att åstadkomma en så hög avkastning som möjligt genom en hög rörlighet i handeln inom en del av fonden” ur sina broschyrer. Catella borde ta bort formuleringen ”Fonden är aktivt förvaltad med högre omsättningshastighet än vad traditionella fonder har.”

Samtidigt finns det några få fonder som faktiskt har mycket högre omsättningshastighet än traditionella fonder, bland annat Catella Europa som fortsätter att göra extremt mycket affärer.

1999 låg denna fond allra högst med en omsättningshastighet på 740 procent och enligt den färska årsrapporten var de korta affärerna nästan lika många förra året: 702 procent. Men en viktig förklaring är att Catella Europa fortfarande vid årsskiftet bara innehöll 304 miljoner kronor (och värdeutvecklingen var 2000 sämre än Europaindex).

Även fondspararen

Och i längden håller det aldrig, för det är bara små fonder som ibland klarar att tjäna pengar på korta affärer. Men fondens förvaltaren får förstås ut mer förvaltningsavgifter om fonden växer, och om fonden är framgångsrik så lockar den till sig många nya kunder.

Så de fondsparare som vill ha sina pengar riktigt aktivt förvaltare måste först leta förvaltare som är duktiga på korta affärer och sedan lämna dem så fort deras fonder har blivit för stor och tröga. Även fondspararen tvingas till korta affärer.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar