Större potential på sikt i Europa

En ny kommentar: Europa.

Jonas Lindmark 2002-03-18 | 19:50
Facebook Twitter LinkedIn
Även under början av år 2002 har europeiska aktier utvecklats sämre än världsindex, fast det var värre förra året. Då föll MSCI:s börsindex för Euroland 16 procent räknat i svenska kronor, medan USA-index bara backade 4 procent och Storbritannien 7 procent (och räknat i dollar är nedgångarna ännu större).

Att europeiska aktier har halkat efter världsindex även i år beror troligen på att majoriteten placerare tror att USA kommer att ta sig upp ur lågkonjunkturen snabbare. Och dyster statistik den senaste tiden pekar på att första halvåret blir fortsatt svagt i Europa. Främst ser det mörkt ut i Tyskland.

Samtidigt tyder den senaste

månadens USA-statistik på att tillväxten där har återhämtat sig rejält redan under första kvartalet. Så uppvärderingen av USA-börserna jämfört med Euroland är rimlig att tolka som att ”marknaden” nu är övertygad om att USA kommer att återvända till högkonjunktur först.

Större potential

Men det finns argument på lite längre sikt som talar för Europa, främst lägre värderade aktier och större potential att öka tillväxten med avregleringar och ökad konkurrens, samt att öka börsföretagens värde med effektiviseringar och ökad aktieägarvänlighet, det som USA upplevt under 1990-talet.

Dessutom finns en betydande risk att köpglada konsumenter inte räcker för att lyfta tillväxten i USA, bland annat därför att företagen har lågt kapacitetsutnyttjande och smala marginaler, vilket kan leda till en ny konjunkturförsvagning senare i år (en ”W-kurva”). Mitt tips är därför att Euroland under år 2002 återhämtar det försprång som USA-börserna fick under 2001. Tyvärr kan det bli genom att USA-börserna faller tillbaka, snarare än att Europabörserna stiger.

+ Kan efterlikna USA:s 90-tal
+ Lägre värderade aktier än i USA
– Recessionen i USA har smittat
– Räntesänkningarna har dröjt för länge


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar